Hlavní obsah

Plekanec v prodloužení zařídil první výhru Montrealu

NEW YORK

Český hokejový útočník Tomáš Plekanec rozhodl gólem v prodloužení o výhře Montrealu 3:2 v úvodním utkání prvního kola play-off NHL na ledě Washingtonu. Plekanec se prosadil ve 14. minutě nastavení, když se zmocnil odraženého puku ve středním pásmu, najel si do útočné třetiny a střelou z mezikruží překonal brankáře Joseho Theodora. Asistenci u vítězné trefy si připsal obránce Jaroslav Špaček.

Foto: Alex Gallardo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Plekanec při rozhodující akci najížděl proti dvěma obráncům ve dvojici se spoluhráčem Mikem Cammallerim. Ten si klepal hokejkou o led a dožadoval se přihrávky. Český reprezentant se však rozhodl zakončit sám. A udělal dobře. "Když dal gól, tak je v naprostém pořádku, že mi nepřihrál. Ale kdyby minul, tak by to ode mě schytal," žertoval po utkání Cammalleri.

"Je to pro nás obrovské vítězství," radoval se Plekanec, který se předtím v kariéře trefil v play off NHL čtyřikrát. "Jsem rád, že jsem ten gól dal zrovna já, ale z celkového pohledu na tom nezáleží. Statistiky v play off nehrají roli, důležité je vítězství," dodal Plekanec.

Český útočník se před začátkem série pustil do slovní přestřelky s gólmanem Capitals Theodorem. Prohlásil o něm, že je to slušný gólman, který však nedosahuje kvalit třeba Martina Brodeura. Theodore si jeho uštěpačné poznámky všiml a reagoval ve smyslu, že Plekanec není Jágr. Po zápase měl ale pro soupeře jen slova uznání.

"Tomáš to udělal výborně. Přejel s pukem před obráncem a na chvíli jsem ho ztratil z dohledu. Vystřelil v pravý čas a navíc do protipohybu. Ukázal, že je to šikovný hráč s dobrou střelou," řekl Theodore, který si v utkání připsal 35 úspěšných zákroků.

Také Plekanec přeladil na smířlivý tón. "To, co se napsalo v novinách, nebyla úplně pravda. Neřekl jsem o Theovi nic špatného. Nikdy bych to neudělal, velice ho respektuji. Hrál jsem s ním a vím, jaký je, ne náhodou vyhrál v Montrealu Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče," uvedl Plekanec.

Hráči Washingtonu, nejlepšího celku po základní části, každopádně zůstali v utkání trochu za očekáváním. V první třetině museli hned dotahovat manko a když se v úvodní minutě třetí třetiny konečně dostali do vedení, brzy je zchladil vyrovnávacím gólem Scott Gomez. Lídr Capitals Alexander Ovečkin vyšel bodově naprázdno. "Je to jen první zápas. Máme čtyřiadvacet hodin na to, abychom si z toho vzali ponaučení. Teď jsme smutní, ale zítra bude nový den a nový zápas," prohlásil Ovečkin.

Až prodloužení rozhodlo také o vítězi úvodního zápasu mezi Vancouverem a Los Angeles. Domácí Canucks, kteří přestříleli soupeře v poměru 44:27, nakonec potvrdili roli favorita a zvítězili 3:2. Rozhodující gól vstřelil v 69. minutě přesnou ranou z voleje Mikael Samuelsson, který měl na svědomí i vyrovnávací gól na 1:1.

Výhodu domácího prostředí zužitkovali i hokejisté Buffala, kteří porazili Boston 2:1. Vítězný gól vyhecovaného souboje dvou rivalů, kteří se potkávají v play off znovu po 11 letech, padl už v druhé třetině - v 35. minutě jej vstřelil Craig Rivet.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference - 1. zápasy:
Washington - Montreal 2:3 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky: 16. Corvo, 41. Bäckström - 13. Cammalleri, 48. Gomez, 74. Plekanec (Špaček). Zásahy brankářů: Theodore 38/35 - Halák 47/45. Diváci: 18 377. Hvězdy utkání: Plekanec, Halák (oba MON), Theodore (WSH). Stav série: 0:1.
Buffalo - Boston 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 5. Vanek, 35. Rivet - 30. Recchi. Zásahy brankářů: Miller 39/38 - Rask 32/30. Diváci: 18 690. Hvězdy utkání: Miller, Vanek, Roy (všichni BUF). Stav série: 1:0.
Západní konference - 1. zápas:
Vancouver - Los Angeles 3:2 v prodl. (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)
Branky: 24. a 69. Samuelsson, 29. D. Sedin - 21. Stoll, 34. Modin. Zásahy brankářů: Luongo 27/25 - Quick 44/41. Diváci: 18 810. Hvězdy zápasu: Samuelsson, Edler (oba VAN), Quick (LA). Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: