Hlavní obsah

Vezinovu trofej získá Brodeur, Bryzgalov nebo Miller

NEW YORK

Martin Brodeur z New Jersey, Ilja Bryzgalov z Phoenixu a Ryan Miller z Buffala byli nominováni na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře základní části hokejové NHL. Generální manažeři jednotlivých týmů měli tentokrát při vybírání těžkou úlohu, neboť skvělé statistiky měli i další gólmani včetně Tomáše Vokouna z Floridy.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Brankář Phoenixu Ilja Bryzgalov

Článek

Teprve podruhé v historii NHL mělo pět brankářů na svém kontě alespoň čtyřicet výher - vedle nominované trojice také Jevgenij Nabokov a Roberto Luongo. Šest brankářů včetně Vokouna mělo alespoň sedm čistých kont.

Největší šance na zisk trofeje se dávají Kanaďanu Brodeurovi, jenž kraloval této sezoně v počtu vychytaných výher (45) i čistých kont (9). Sedmatřicetiletý veterán navíc v prosinci překonal letitý rekord Terryho Sawchuka v počtu nul, v historii už není ani brankáře, který by v NHL odchytal více zápasů. V elitní trojici figuruje Brodeur podeváté, z prvenství se radoval čtyřikrát.

Devětadvacetiletý Rus Bryzgalov byl klíčovým mužem Phoenixu, který se díky jeho výkonům probojoval do play off. V klubových statistikách vyrovnal osmi nulami maximum krajana Nikolaje Chabibulina. "Vypadá to tak jednoduše, možná proto není oceňován tak, jak by si zasloužil. Je naším nejlepším hráčem, s ním jde vše snadněji," pochválil jej kapitán Phoenixu Shane Doan.

Nejlepší sezonu má za sebou také stejně starý Američan Miller. V dresu Buffala nechává vzpomenout na výkony Dominika Haška z 90. let a povedl se mu i olympijský turnaj ve Vancouveru. Americký tým sice ke zlatu nedovedl, stříbro a ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje však ční v jeho dosavadní sbírce úspěchů nejvýše.

Nejlepší brankář tohoto ročníku bude znám 23. června po slavnostním vyhlášení cen NHL v Las Vegas.

Reklama

Související témata: