Hlavní obsah

Phoenix si vynutil sedmý zápas, Vrbata vstřelil vítězný gól

Až sedmý zápas rozhodne o postupujícím ze série 1. kola play-off NHL mezi hokejisty Phoenixu a Detroitu. V šestém utkání zvítězili Kojoti na ledě soupeře 5:2 a vyrovnali stav série na 3:3. Rozhodující sedmé utkání se hraje v úterý v jejich hale.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Radim Vrbata (vpravo) se raduje se svým spoluhráčem z Phoenixu Robertem Langem z branky.

Článek

K nedělní výhře přispěli i čtyři hráči z pětičlenné české kolonie Phoenixu. Radim Vrbata vstřelil v polovině zápasu vítězný třetí gól, když v přesilové hře po asistenci Roberta Langa zvýšil na 3:1. O čtyři minuty později přihráli Wojtkovi Wolskému na čtvrtou branku Petr Průcha a obránce Zbyněk Michálek.

Zápas rozhodly přesilové hry. Detroit měl během úvodních pěti minut zápasu k dispozici hned tři početní převahy, ale ani jednu nevyužil. Naopak Phoenix dal ve vlastním oslabení první gól a sám pak proměnil tři přesilovky z pěti. "Jejich přesilovky byly dnes lepší než naše, stejně jako hra v oslabení. Není pochyb o tom, proč jsme dnes prohráli," konstatoval útočník Henrik Zetterberg.

Bryzgalov v brance kouzlil

Výborný výkon podal v brance Phoenixu Ilja Bryzgalov, jenž si připsal 31 úspěšných zákroků. Naopak jeho protějšek Jimmy Howard z 29 střel pětkrát inkasoval, trenér Mike Babcock se ho však zastal.

"Tři z pěti gólů jsme dostali při soupeřově přesilovce, nemyslím si, že můžeme Jimmyho z něčeho vinit. Prohráli jsme jako tým," řekl Babcock.

Oba celky budou v klíčovém sedmém zápase bojovat o přerušení dlouhé nepříznivé série. Phoenix přešel naposledy přes první kolo play off v roce 1987 ještě pod hlavičkou Winnipegu Jets, Detroit zase nevyhrál sedmý zápas na soupeřově ledě od roku 1964.

"V naší hale bude bláznivá atmosféra. Domácí prostředí je v sedmém zápase určitě výhoda a jsem přesvědčen o tom, že nás diváci poženou za vítězstvím," uvedl trenér Phoenixu Dave Tippett.

Postup Vancouveru zajstil Sedin

Účast v druhém kole play off si už zajistili hokejisté Vancouveru, kteří v šestém duelu zdolali Los Angeles 4:2 a stejným poměrem vyhráli i celou sérii. Rozhodující gól vstřelil dvě minuty před koncem třetí třetiny Daniel Sedin, čtvrtou trefu přidal do prázdné branky při power play Králů Alexandre Burrows.

Domácí Kings v zápase dvakrát vedli, jenže nezvládli třetí třetinu, kterou prohráli 0:3. Při vítězném gólu sehrál důležitou roli švédský útočník Mikael Samuelsson, který vystřelil na branku tak tvrdě, že zlomil svou hůl, k puku, který tělem zblokoval jeden z obránců, se dostal Daniel Sedin a uklidil jej do branky.

Jedním z hlavních strůjců vítězství Canucks byl brankář Roberto Luongo, který jenom v první třetině zlikvidoval patnáct z šestnácti střel a nakonec si připsal třicet zákroků. Ten nejlepší předvedl v 27. minutě, když vleže lapačkou chytil dorážku Ryana Smythe do odkryté branky. O dvě minuty později Steve Bernier vyrovnal na 1:1.

Výsledky 1. kola play-off NHL:
Západní konference - 6. zápasy:
Los Angeles - Vancouver 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Branky: 11. Frolov, 36. Doughty - 29. Bernier, 42. Bieksa, 58. D. Sedin, 59. Burrows. Střely na branku: 32:22. Diváci: 18 287. Konečný stav série: 2:4.
Detroit - Phoenix 2:5 (0:1, 1:3, 1:1)
Branky: 23. Stuart, 57. Helm - 5. Korpikoski, 23. Schneider, 31. Vrbata (Lang), 35. Wolski (Průcha, Z. Michálek), 46. Pyatt. Střely na branku: 33:29. Diváci: 20 066. Stav série: 3:3.

Reklama