Hlavní obsah

Ovečkin může potřetí za sebou získat v NHL Hart Trophy

NEW YORK

Ruský hokejista Alexandr Ovečkin z Washingtonu se může stát potřetí za sebou držitelem Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části NHL. Něco podobného naposledy v zámoří dokázal legendární Wayne Gretzky, když ocenění získal v letech 1980 až 1987 osmkrát. Trojici finalistů doplnil kapitán Pittsburghu Sidney Crosby a vítěz kanadského bodování Henrik Sedin z Vancouveru. Jméno vítěze bude oznámeno 23. června v Las Vegas.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hokejový útočník Alexander Ovečkin

Článek

Ovečkin nasbíral v základní části 109 bodů (50 gólů a 59 asistencí) a potřetí za sebou dal minimálně padesát branek. Washington navíc dovedl k premiérovému triumfu v základní části, v play-off však vypadl v prvním kole s Montrealem.

Držitel Hart Trophy z roku 2007 Crosby se s Ovečkinem podělil o druhé místo v produktivitě. Vstřelil 51 branek, čímž si stanovil maximum v kariéře a spolu se Stevem Stamkosem z Tampy Bay se stal nejlepším střelcem ligy.

Sedin vyhrál svou premiérovou Art Ross Trophy za 112 bodů (29+83). Švédský útočník se stal prvním hráčem Canucks, který ovládl kanadské bodování a dovedl tým ke druhému triumfu v Atlantické divizi za sebou.

Reklama

Související témata: