Hlavní obsah

VIDEO: Žraloci ze San Jose mají letos ostřejší zuby a soupeře trhají na kusy

Jirka G. NovákSport.cz

Hokejisté San Jose Sharks jsou letos zřejmě konečně připraveni potvrdit to, co se o nich povídalo v posledních letech: že mají velmi kvalitní tým, který může dosáhnout až na Stanley Cup. Nad Detroitem vedou už 3:0 na zápasy a chybí jim jediný krok od postupu do finále Západní konference. To hráli poprvé a naposledy před šesti lety a dosud je to největší úspěch klubu v NHL.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Hokejisté San Jose Sharks

Článek

O hokeji v Kalifornii si dlouho experti na NHL mysleli své a místní týmy brali jen jako doplněk sestavy tradičních klubů. Účast Los Angeles Kings ve finále v roce 1993, kam tým dotáhl Wayne Gretzky, působila jako zjevení. O deset let později se ale do finále dostal i Anaheim a v roce 2007 dokonce Kačeři Stanley Cup vyhráli. Nyní má šanci na své teritoriální kolegy navázat i třetí z kalifornské party.

San Jose Sharks jsou v NHL teprve od roku 1991, ve třetí a čtvrté sezóně je trenér Kevin Constantine dotáhl do druhého kola play-off. Pak ale nastaly znovu bídné roky, marně se snažili dostat klub na výsluní i talentovaní hráči jako Owen Nolan a Jeff Friesen. V kádru se často střídali trenéři i hráči, přicházelo i hodně borců z Evropy. Klíčovou akvizicí bylo především získání brankáře Jevgenije Nabokova v roce 1999.

V sezóně 2003-04 se týmu chopil trenér Ron Wilson a hned jej dotáhl do finále konference. Do povědomí fanoušků se rázně zapisovala jména Patrick Marleau a Jonathan Cheechoo, po výluce v NHL doplni hvězdnou útočnou trojici ještě Joe Thornton. Ten získal po sezóně 2005/06 Art Ross Trophy i Hart Trophy, Cheechoo byl nejlepším střelcem základní části a Žralokům se předvídala velká budoucnost.

Thornton a Marleau neplnili očekávání... až doteď

Jenže po skvělé základní části klub nedokázal v play-off přejít přes druhé kolo, v poslední sezóně dokonce San Jose jako vítězové základní části vyhořeli už v prvním kole s Anaheimem. "Sezónu máme vždycky dobrou, ale v play-off se nám nedaří. Bylo to obrovské zklamání pro celý tým, vlastníky, média... Asi nastanou v klubu velké změny," naznačoval tehdy útočník Milan Michálek.

Velké kritice čelila především hvězdná trojice útočníků. Cheechoo byl nakonec vyměněn právě s Michálkem do Ottawy za Dany Heatleyho, Thornton a Marleau dostali ještě šanci na nápravu. A letos hrají skvěle. "V minulosti čelili velké kritice a podle mě to nebylo zasloužené. Celé ty roky byli skvělí, ale v play-off není jednoduché vyhrávat," zastává se jich další star klubu a spoluhráč z útoku Heatley.

"Myslím, že už se trochu oprostili od toho věčného tlaku a hokej si zase užívají," tvrdí bývalý hráč Sharks Mike Ricci, jenž nyní v klubu pracuje jako funkcionář. "V naši kabině těmhle hráčům věříme mnohem více, než si o nich myslí okolí," přidává trenér Todd McLellan.

Objevem play-off je Pavelski

Ale nezáří jen elitní první útok. Řada Setoguchi-Pavelski-Clowe v osmi zápasech play-off nastřílela patnáct branek a celkem nasbírala 31 kanadských bodů. Joe Pavelski je dokonce s devíti góly nejlepším střelcem play-off, v produktivitě zaostává za Sidney Crosbym o jediný bod.

"Hodně mi pomohla zkušenost z olympiády. Tam jsem si dokázal, že dokážu hrát na vyšší úrovni," říká o své proměně z průměrného hráče v jednoho z největších tahounů Sharks pětadvacetiletý Pavelski, jenž byl ve Vancouveru členem stříbrného týmu USA.

San Jose jsou zkrátka na vítězné vlně a hodlají letos zbořit mýty o týmu, který hraje skvěle v zákaldní části, ale play-off neumí. "Nehodláme nikoho přesvědčovat o svých kvalitách. Sami víme, že jsme teď jiný tým," tvrdí kouč McLellan. "Věříme jeden druhému a společně chceme dojít za úspěchem. Je před námi ale ještě dlouhá cesta," dodal.

Reklama

Související témata: