Hlavní obsah

Montreal srovnal sérii s Pittsburghem, Franzén čtyřmi góly odvrátil vyřazení Detroitu

MONTREAL

Hokejisté Montrealu Canadiens zvítězili ve čtvrtečním utkání play-off NHL nad Pittsburghem 3:2 a vyrovnali stav série na 2:2. Canadiens přitom prohrávali od šesté minuty utkání až do začátku třetí třetiny 1:2, pak však bleskově otočili a těsný náskok uhájili až do třetí sirény. Asistenci u vítězného gólu si připsal český obránce Roman Hamrlík.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Hokejisté Detroitu rozstřílel San Jose a odvrátil první mečbol.

Článek

Montreal se jen tak lehce nevzdá. Poté, co Canadiens vyřadili v prvním kole play-off vítěze základní části z Washingtonu, v tom druhém usilovně trápí obhájce Stanley Cupu Pittsburgh. Jejich hrdinou ve čtvrtém utkání série byl, jak jinak, brankář Jaroslav Halák s úspěšností zásahů 94,3 procenta.

Slovenský gólman čelil dvaatřiceti ranám, otřepal se přitom z nepodařeného startu, když ho v úvodu zápasu překonali Penguins dvakrát ze tří střel. Pak už byla ale Halákova svatyně nedobytná.

„Neměli jsme co ztratit,“ opakoval Halák stejnou mantru, jakou používal při souboji s Washingtonem. „Nikdo ani neočekával, že budeme tuhle sérii hrát. Nikdo nám nedával šanci na to, že bychom mohli vůbec projít prvním kolem,“ zdůraznil Halák, že tým si zápasy s Pittsburghem užívá naplno.

„Šli jsme do vedení, ale oni rychle otočili, což nás trochu uzemnilo. Nebyli jsme schopni najít odpověď, ale Jaro Halák byl opět vynikající a udržel nás v zápase. Prostě dělal svoji práci, postavil se na hlavu a my měli šanci ve třetí části vývoj hry zvrátit,“ usmál se obránce Montrealu Josh Gorges.

Pittsburgh byl jen dvacet minut od třetí výhry, která by mu dala tři mečboly v sérii. Jenže když už Montreal vypadal jako zlomený tým, přišlo dokonalé oživení na začátku třetí třetiny. Během čtyř minut třetí části hry bylo vše jinak, díky zásahům Maxima Lapierra a Briana Gionty to byli Penguins, kdo najednou museli dotahovat.

„Pomohlo nám publikum, fanoušci nás povzbuzovali celou třetinu, neustále byli na nohách. Třetí třetina byla úžasná,“ uvedl forvard domácích Mike Cammalleri. Nyní se série vrací do Pittsburghu.

Čtyřgólový Franzén

Jako černá ruka řádil v utkání Detroitu se San Jose švédský útočník Red Wings Johan Franzén, který proměnil čtyři z pěti střel na branku a k tomu přidal dvě asistence. Právě díky jeho galapředstavení se domácí udrželi ve hře a po vítězství 7:1 snížili v sérii na 1:3.

„Chtěli jsme sehrát před našimi fanoušky dobrý zápas a vyhrát. Musíme jít krok za krokem a přidat další vítězství v příštím utkání,“ konstatoval hrdina dne Franzén, který nastřílel čistý hattrick během tří minut a 26 vteřin a jen o dvě vteřiny zaostal za rekordním hattrickem Letce Tima Kerra z play-off mezi Philadelphií a New Yorkem Rangers z 13. dubna 1985. Klubový rekord mu ale neunikl, šesti body vytvořil nový rekord Detroitu v play-off, dosavadním maximem v jednom utkání bylo 5 bodů v podání Norma Ullmana či Steva Yzermana.

„Jsme velmi rozčarováni, utkání nám nevyšlo,“ uvedl kouč Sharks Todd McLellan, který zároveň pochválil Franzéna, jehož zná ze svého působení na lavičce Detroitu v pozici asistenta trenéra. „Byl vynikající, tvrdě pracoval, střílel, trefoval se nádherně. Prostě přišel, hrál a byl to jeho zápas.“

Žraloci nyní mají jen pár desítek hodin, aby se z debaklu vzpamatovali. Druhou šanci na postup do finále konference budou mít v sobotu na domácím ledě, kde vyhráli posledních šest zápasů.

Východní konference - 4. zápas:
Montreal - Pittsburgh 3:2 (1:2, 0:0, 2:0)
Branky: 3. Pyatt, 43. Lapierre, 44. Gionta (Hamrlík) - 4. Talbot, 6. Kunitz. Střely na branku: 25:35. Diváci: 21.273. Stav série: 2:2.
Západní konference - 4. zápas:
Detroit - San Jose 7:1 (5:0, 0:1, 1:0)
Branky: 8., 11., 12. a 48. Franzén, 6. Bertuzzi, 19. Filppula, 24. Rafalski - 40. Heatley. Střely na branku: 37:29. Diváci: 20.066. Stav série: 1:3.

Reklama