Hlavní obsah

Rozsíval: Co může být v NHL lepšího, než hrát za Rangers?

Marek BurkertPrávo

Už dvě sezóny válčí za Rangers bez podpory Jaromíra Jágra, dál ale bez obtíží hájí pozici elitního beka newyorského klubu. Jednatřicetiletý Michal Rozsíval si kvalitními službami vysloužil i výjimečnou gáži. V této sezóně s Patrikem Eliášem vůbec nejvyšší z českých hokejistů v NHL.

Článek

Mohou se Rangers popularitou srovnávat s dalšími newyorskými kluby? Ať už s basketbalisty Knicks nebo baseballisty Mets?

Vynechal jste Yankees. To je newyorský gigant. Takže baseballisti Yankees jsou na vrcholu. A pak je to srovnatelný.

Zápasy hrajete v možná nejslavnější hale americké historie. Opravdu z ní vyzařuje takový genius loci?

S Madison Square Garden těžko můžete porovnávat jakoukoli halu. Má historii, odehrálo se tam spousta vynikajících zápasů i koncertů. Zvučnější jméno nemá žádná jiná aréna v NHL.

Je to otázka prestiže hrát v NHL za Rangers?

Pro Kanaďany a Američany víc než pro Evropany. Ti jsou nadšení už z toho, že hrají v NHL. Ale asi to tak je. Co může být v NHL lepšího než hrát za Rangers?

Rozumí newyorští fanoušci hokeji?

Mají to v krvi, vždyť Rangers byli mezi zakládajícími týmy ligy. Skalní fanoušci do toho opravdu dávají srdce.

V takovém Montrealu je pro mnoho lidí hokej jediným smyslem života. Ale na hráče je zákonitě větší tlak. Jak se s ním vyrovnáváte v New Yorku?

Člověk se s tím musí vypořádat. Nesmí se nechat vytočit.

Vašemu trenéru Tortorellovi se to občas moc nedaří. Jak třeba reagujete na jízlivé komentáře, které o týmu píše Larry Brooks z NY Post?

Larry je tím známej. Náš vztah je vyloženě pracovní. Aby přišel do šatny a já se s ním zdravil a plácal po zádech, to určitě ne.

V kabině Rangers jste zažil doby, kdy tam hrálo sedm Čechů. Nestýská se vám?

Je to teď jiný, čeština dřív zněla mnohem víc. Člověk si zvykne i když je sám, ale pro mě je určitě lepší, že tam je Venca Prospal a Marián Gáborík, takže parta je zase dobrá. Ale k tomu přispějí i Američani nebo Kanaďané.

Bývalý kouč Rangers Renney si při odchodu z klubu postěžoval, že měl na manažera Sathera víc tlačit, aby Jágra udržel. Nechybí vám takový typ týmového vůdce?

Teď jsem četl, jak Jarda vytáhl výkonnostně nahoru některé hokejisty a bylo tam uvedeno pár jmen, včetně mě, Martina Straky nebo Honzy Hrdiny. Ale Jágr pomohl každýmu, kdo s ním hrál. On vás prostě přinutí k lepším výkonům. Když kolovaly fámy, že se zase vrátí do NHL, tak jsem se na to začal těšit. Ale v Omsku je třeba šťastnější. A dělá lepší hráče zase z Rusů.

Nejlépe placení Češi v NHL – sezóna 2009/10
Michal Rozsíval (NY Rangers) 6
Patrik Eliáš (New Jersey) 6
Tomáš Vokoun (Florida) 5,7
Roman Hamrlík (Montreal) 5,5
Pavel Kubina (Atlanta) 5.
Částky jsou v miliónech dolarů.

Reklama

Související témata: