Hlavní obsah

VIDEO: Montreal porazil Pittsburgh a je ve finále konference

Hokejisté Montrealu Canadians zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání druhého kola play-off NHL na ledě Pittsburghu 5:2 a probojovali se do finále Východní konference. Na postupu se podíleli také čeští hokejisté. Hamrlík, Plekanec i Špaček se pod vítězství podepsali jednou asistencí. O jejich soupeři se rozhodne až v sedmém rozhodujícím utkání, neboť Philadelphia odvrátila hrozbu vyřazení a zvítězila nad Bostonem 2:1 a vyrovnala stav zápasů v sérii na 3:3.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Hokejisté Montrealu se radují z postupu do finále Východní konference.

Článek

"Kdo by to čekal? Nikdo nám nedával šanci a přeci jsme se dostali do finále konference, takže bychom si to měli užívat," uvedl jeden z hrdinů série brankář Jaroslav Halák, který v zápase zastavil 37 střel. "Porazili Washington, teď nás. Myslím, že je na čase, abychom spíše uznali jejich kvality, než se zabývali hledáním příčin, proč jsme nenaplnili své ambice a očekávání veřejnosti," uvedl obránce poražených Brooks Orpik. "Nemám slov. Je to zklámání," zvolil Sidney Crosby stejná slova jako před dvěma týdny Alexandr Ovečkin, hvězda Washingtonu.

Právě slabá gólová potence kanadského útočníka, který loni dovedl Pittsburgh k zisku Stanleyova poháru a letos v únoru vystřelil Kanadě v prodloužení zlatou olympijskou medaili, byla jednou z příčin. V celé sérii stejně jako Jevgenij Malkin překonal Crosby slovenského brankáře jen jednou. Navíc v sedmém duelu obdržel už po deseti sekundách zbytečný trest a Montreal z přesilové hry otevřel skóre. V dalších 25 minutách přidali Canadiens ještě tři branky a gólman Mark-Andre Fleury střídal. Na druhou trefu přihrál Hamrlík, u třetí asistovali Plekanec a Špaček.

"Začátek zápasu nás pohřbil. Nedokážu si to vysvětlit. Možná v tom byly nervy. Opravdu nevím, proč tomu tak bylo, ale je naneštěstí, že se to stalo," uvedl devětatřicetiletý Bill Guerin. "Samozřejmě je ale potřeba jejich výkony ocenit. Předváděli v sérii úžasný hokej a jejich defenziva byla neskutečná," podotkl Guerin.

Výhru pečetil druhou brankou Gionta

Po vystřídání gólmanů se povedlo Pittsburghu ještě před druhou přestávkou dvěma góly snížit, ale v závěrečné části i přes střeleckou převahu 18:3 už Haláka nepřekonali. Naopak v 50. minutě přidal pátý gól Montrealu Brian Gionta, jenž v utkání skóroval dvakrát, zpečetil další překvapivý postup týmu.

"Je to vážně neuvěřitelné. Nepostoupili jsme proto, že bychom byli techničtější, zručnější. Postoupili jsme, protože jsme hráli jako tým. Když se rozhlídnete u nás v kabině, každý nějakým způsobem k tomu pomohl. Tím jsme jedineční. Nespoléháme jen na několik hráčů," uvedl obránce vítězného týmu Josh Gorges.

Porážka neznamenala jen konec sezony pro Pittsburgh, ale i pro jejich stařičkou halu Mellon Arenu, která byla domovským stánkem Penguins od roku 1967. Symbolicky první i poslední utkání v ní sehráli domácí proti Montrealu. "Všichni jsme chtěli, aby její uzavření skončilo se šťastným koncem. Je to pro nás zklamání," řekl Crosby.

Sérii Bostonu s Philadelphií rozhodne sedmý zápas

Protivníkem Montrealu bude ve finále Východní konference vítěz série mezi Bostonem a Philadelphií. I zde rozhodne o postupujícím poslední možný zápas, který si Flyers vynutili středeční výhrou 2:1. Philadelphia tím srovnala stav série z 0:3 na 3:3 a může se stát teprve třetím týmem v historii soutěže, který dokázal postoupit, přestože první tři duely prohrál.

Přitom v brance Philadelphie nastoupil v šestém utkání série náhradník Michael Leighton, který zastoupil zraněného Briana Bouchera a připsal si v play off první start od úvodní minuty. "Je těžké nebýt v takové atmosféře nervózní. Trvalo mi pár minut, než jsem získal jistotu," přiznal Leighton, který zlikvidoval třicet střel. Dalších třicet zblokovala obrana. "Hodně jich ještě zastavili i hráči přede mnou. Snažili se mě od nich co nejvíce ochránit," pochvaloval si brankář, který odchytal celé utkání po dvou měsících.

Ofenzivu řídil Mike Richards. První gól dal a druhý připravil Dannymu Brierovi. Hosté sice byli střelecky aktivnější, ale opět se trápili v koncovce. V předchozím zápase neskórovali a nyní se prosadili až 60 sekund před koncem, kdy Milan Lucic snížil. "Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme ještě nedokázali získat čtvrtou výhru. Promarnili jsme dobrou šanci," mrzelo autora jediné branky Bruins v zápase.

Flyers uspěli potřetí za sebou bez výrazné změny taktiky. "Neměnili jsme nic. Pouze jsme hráli, jako by to bylo naše poslední utkání v sezoně," podotkl Leighton. "Pokud byste se mě před začátkem série zeptali, zda si myslím, že se bude hrát sedm zápasů, řekl bych ano. Nikdo ale nečekal, že k tomu dojde po takovém průběhu," prohlásil obránce Bostonu Dennis Wideman.

Rozhodnutí padne v noci z pátku na sobotu v Bostonu.

Druhé kolo play-off NHL:
Východní konference - 6. zápas:
Philadelphia - Boston 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 7. M. Richards, 37. Briere - 59. Lucic. Střely na branku: 27:31. Diváci: 19 929. Stav série: 3:3.
Východní konference - 7. zápas:
Pittsburgh - Montreal 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)
Branky: 29. Kunitz, 37. J. Staal - 1. a 50. Gionta, 15. Moore (Hamrlík), 24. Cammalleri (Plekanec, Špaček), 26. Moen. Střely na branku: 39:20. Diváci: 17 132. Konečný stav série: 3:4.

Reklama

Související témata: