Hlavní obsah

Hašek cítí Josepha v zádech

PRAHA

Návrat Dominika Haška po šestnácti měsících do branky patří mezi největší události začínající zámořské sezóny a je nepochybné, že osmatřicetiletý gólman touží navázat na hvězdné období.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dominik Hašek změří v prvním utkání nové sezóny síly s Romanem Čechmánkem.

Článek

Poprvé v kariéře je ale za oceánem bez rodiny a tuší, že se od něj očekávají zase vrcholná představení. Při své pečlivosti nic jiného ani nepřipouští.

Hned v prvním zápase, v noci ze čtvrtka na pátek našeho času, podstoupí prestižní duel českých brankářů, neboť do Detroitu přijede Čechmánkovo Los Angeles. "Soustředím se hlavně na sebe. Moc se těším, hned první zákrok napoví, jak mi to půjde," vzkázal Hašek ze zámoří.

Nečekaná konkurence

"Člověk se vždy bojí, zda nebude horší, ale chci všem dokázat, že mám na to být v takové formě jako na konci předminulé sezóny. Chci znovu poznat radost z vítězství, ten pocit hokejové blaženosti mi nejvíc chyběl," přiznal v létě, když vysvětloval důvody nečekaného návratu.

"Jednoznačný, i když hodně těžký cíl, je zisk Stanley cup. V Detroitu, kde jsou všechna utkání už před sezónou vyprodána, to ani jinak nejde," řekl brankář pro Český rozhlas.

V klubu však nemá Hašek úplně snadnou pozici, ani v přípravě nebyl stoprocentní, a hlavně mu v kabině zatím zůstává nečekaný konkurent Joseph, kterého Red Wings koupili po loňském Haškově odchodu. K tomu je tu ještě navíc náhradník Legace. Chytat může jenom jeden z nás, tu starost ale přenechávám vedení klubu," cituje AP Haška.

Chce si vše vyříkat

Detroit počítá na post jedničky s Haškem, který mu v předminulé sezóně vychytal Stanley cup, i proto zařadil Josepha na listinu volných hráčů, jenže při draftu nechráněných hokejistů po něm nikdo nesáhl.

"Tušil jsem, že to tak kvůli Josephově vysokému platu i finanční nouzi v NHL dopadne," přiznal generální manažer Detroitu Ken Holland a dodal: "Jednali jsme s několika kluby o výměně, ale musíme vyčkat, až uzraje pravý čas."

Klub si dost dobře nemůže dovolit živit dva gólmany, jejichž platy v součtu převyšují čtrnáct miliónů dolarů. "Cítíte nejrůznější tlaky, protože vás neustále srovnávají a dost dobře si nedovedu představit, jak to bude se třemi brankáři fungovat třeba jen na tréninku," řekl Hašek a situaci v klubu označil za svízelnou.

S Josephem se zatím jen krátce pozdravil. "Chtěl bych si s ním sednout a promluvit si o naší situaci z očí do očí. Chtěl bych vědět, jak se cítí, a sdělit mu, jak se cítím já. Doufám, že si porozumíme," prohlašoval přitom ještě před začátkem kempu.

Reklama

Související témata: