Hlavní obsah

Philadelphia v prvním semifinále rozstřílela Montreal

PHILADELPHIA

Na vítězné vlně zůstávají naladěni v play-off zámořské NHL hokejisté Philadelphie. Poté, co otočili sérii s Bostonem z 0:3 na 4:3, vstoupili úspěšně i do semifinálové bitvy s Montrealem a v prvním utkání svého soupeře rozstříleli 6:0. Na vysoké vítězství zadělali Flyers v první desetiminutovce druhé třetiny, kdy třemi góly posunuli skóre z 1:0 na 4:0.

Foto: ČTK/AP

Radost hokejistů Philadelphie - ilustrační foto

Článek

„Těžili z vítězného dramatu v sedmém utkání s Bostonem, bylo to na nich znát. Byli na nás nažhavení a připravení,“ uvedl gólman Montrealu Carey Price.

„Jasně, byli jsme nabiti sebevědomím po finiši série, jaký jsme předvedli s Bruins, ale nikdy bych nečekal, že soupeře tak jednoznačně přehrajeme,“ kroutil hlavou James van Riemsdyk, který vsítil druhý gól Flyers, pouhých 30 sekund po začátku druhé třetiny.

Když po Van Riemsdykově zásahu přidala Philadelphia v rychlém sledu další dvě trefy, musel se z brány Montrealu pakovat hrdina Canadiens Jaroslav Halák. Na časomíře zářil čas 29:53 a skóre 0:4. Halák inkasoval čtyři branky z pouhých čtrnácti střel. Náhradník Price čelil jedenácti ranám, propustil dvě z nich.

Slovenský gólman Halák byl střídán v každé z dosavadních sérií v play-off, vždy se však dokázal vrátit ve velkém stylu a zajistit Montrealu vítězství hned v následujícím zápase. Povede se mu to i v úterý, kdy série pokračuje? Montreal se musí do dalšího zápasu oklepat z nejhorší porážky v letošním play-off.

„Nehráli jsme dnes jako tým, to musíme změnit,“ prohlásil kouč Montrealu Jacques Martin. „Zkoušeli jsme to příliš individuálně, takto nelze uspět.“

Finále Východní konference má velmi překvapivé složení. Philadelphia totiž do play-off vstupovala se sedmé příčky, Montreal byl posledním, osmým postupujícím. Oba celky měly těžkou cestu ke vzájemnému duelu, Philadelphia musela vyřadit silné celky New Jersey a Boston, Montreal poslal z kola ven nejlepší celek základní části Washington i obhájce titulu Pittsburgh.

Hlavní hrdina? Niemi

Druhá semifinálová série mezi San Jose a Chicagem přinesla v úvodním utkání mnohem vyrovnanější souboj, z něhož nakonec vyšli úspěšně hosté, kteří vyhráli 2:1. Hlavním hrdinou utkání se stal finský brankář ve službách Blackhawks Antti Niemi, který zlikvidoval 44 z 45 střel Žraloků.

Brankář Chicaga Antti Niemi - pan neprůstřelný. foto: Reuters/Mike Blake

"Byl to jeden z nejlepších výkonů mé kariéry," přiznal po utkání finský gólman. Domácí hokejisté na něho sice vyzráli poměrně brzy, když Jason Demers ve 12. minutě využil přesilovou hru a dostal San Jose do vedení 1:0. Ve zbytku zápasu už ale Žraloci kousali naprázdno, když promarnili další tři početní výhody.

To hosté se za celé utkání nedostali ani k jedné přesilovce, přesto dokázali skóre otočit. O vyrovnávací branku se postaral v 28. minutě Patrick Sharp, vítězný druhý gól vstřelil necelých sedm minut před koncem třetí třetiny Dustin Byfuglien.

"Nevím, proč pořád někdo o Anttim pochybuje. Myslím, že dnes znovu ukázal, že jakékoliv otázky o něm jsou zbytečné. My mu maximálně věříme a jsem přesvědčen, že bude naší oporou i v druhém utkání," prohlásil Patrick Sharp.

Niemi byl v neděli bezchybný od začátku do konce. Nejvíc svůj tým zřejmě podržel v rozmezí 15. - 17. minuty druhé třetiny za stavu 1:1, kdy byl vyloučen Brent Seabrook za držení. Niemi si v oslabení připsal osm zásahů, včetně fantastického zákroku lapačkou při pokusu Ryana Clowea.

Východní konference - 1. zápas:
Philadelphia - Montreal 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Branky: 4. Coburn, 21. Van Riemsdyk, 25. Briere, 30. Gagne, 53. Hartnell, 54. Giroux. Střely na branku: 25:28. Diváci: 19.927. Stav série: 1:0.
Západní konference - 1. zápas:
San Jose - Chicago 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 12. Demers - 28. Sharp, 54. Byfuglien. Střely na branku: 45:40. Diváci: 17.562. Stav série: 0:1.

Reklama