Hlavní obsah

VIDEO: Montreal vrací Philadelphii úder, Hamrlík se popral a byl i hvězdou večera

MONTREAL

Český hokejista Roman Hamrlík přispěl ve třetím finále Východní konference dvěma asistencemi k vítězství Montrealu 5:1 nad Philadelphií, po kterém kanadský tým prohrává v sérii už jen 1:2 na zápasy. Šestatřicetiletý obránce navíc přidal i výbornou a tvrdou hru v defenzivě a necelé dvě minuty před koncem utkání neváhal jít do bitky se Scottem Hartnellem. Zlínský rodák byl za předvedený výkon vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Foto: Shaun Best, Reuters

Čeští beci Montrealu Canadiens Roman Hamrlík a Jaroslav Špaček "zpracovávají" Dannyho Briereho z Philadelphie.

Článek

Podle zámořských médií Hamrlík odehrál pravděpodobně nejlepší utkání v dresu Montrealu, kam odešel v roce 2007 z Calgary. Český zadák zaznamenal čtyři kladné body a přihrávkou se podílel na důležitém prvním gólu.

"Cítil jsem se dnes velmi dobře. V předchozích dvou utkáních jsme nehráli dobře jako tým. Nemáme v kádru žádné superhvězdy, proto potřebujeme, aby v zápase všech dvacet hráčů tvrdě bojovalo o úspěch. To je způsob jak vyhrávat utkání, zejména v play-off. První gól pak byl důležitý. Chtěli jsme ho dát a myslím, že byl klíčový pro další vývoj zápasu," uvedl Hamrlík.

Montreal v úvodních dvou zápasech neskóroval a prohrál je s celkovým skóre 0:9. V domácím prostředí byl ale úplně jiným týmem a soupeře jednoznačně přehrál. Už v úvodu zápasu se nejlépe zorientoval Mike Cammalleri a od zadního mantinelu odraženou střelu dopravil za záda Michaela Leightona, jehož neprůstřelnost tak po 172 minutách skončila.

Tým  podržel Jaro

Ještě do přestávky se prosadil před brankou důrazný Tom Pyatt a v polovině zápasu vstřelil třetí gól domácího týmu z mezikruží Dominic Moore. Drama Canadiens nepřipustili ani v závěrečné části, kdy Hamrlík vyslal do sólového úniku Briana Giontu, který zvýšil už na 4:0.

"Šli jsme do toho naplno každou třetinu, každé střídání. Všichni v týmu hráli s maximálním nasazením, předvedli skvělý výkon, a to byl hlavní rozdíl. Podržel nás i Jaro (gólman Jaroslav Halák). A věděli jsme, že se musíme víc tlačit před branku. V tom odvedli útočníci skvělou práci," pokračoval Hamrlík.

Výborně si ale Montreal počínal i v obraně. Soupeře nepustil do mnoha šancí, o čisté konto připravil Haláka až v 49. minutě Simon Gagne. "Na modré čáře jim nesmíte dovolit nabrat žádnou rychlost. Poučili jsme se i z těch prvních dvou utkání, že se nesmíme nechávat tolik vylučovat. Umějí toho využít. A dnes při hře pět na pět jsme prokázali, že umíme hrát dobrý hokej," vysvětloval Hamrlík.

Místo pěstí byly k vidění zápasnické chvaty

Jednička draftu 1992 se v závěru dostala i do potyčky s Hartnellem. Oba shodili rukavice, obdrželi pětiminutový trest za bitku, ale místo létání pěstí byly k vidění spíše zápasnické chvaty. "Byla na nich v posledních minutách patrná frustrace. To už tak ale bývá. Když prohráváte, cítíte a chováte se stejně. Chcete soupeři ukázat, že se jen tak nevzdáte a že to bude ještě těžká série," komentoval situaci český obránce, jehož spoluhráč Marc-Andre Bergeron stanovil konečné skóre na 5:1.

Montreal tak razantním způsobem ukončil sérii šesti výher Philadelphie. "Nevím, co se s námi stalo. Asi jsme si mysleli, že stačí položit hokejky na led a všechno půjde samo," kritizoval hru týmu kapitán Flyers Mike Richards. "Je ale potřeba uznat jejich kvality. Bojovali o každý kousek ledu, vyhrávali osobní souboje, a to se projevilo na konečném výsledku," dodal.

I přes jednoznačné skóre si ale hráči Philadelphie uvědomují, že jde jen o jednu prohru. "Cítím se dobře. Netrápím se tím, kolik gólů jsem dnes dostal. Nečekali jsme, že sérii vyhrajeme 4:0. Musíme se z toho oklepat a v příštím zápase podat lepší výkon. Další utkání bude důležité," podotkl Leighton.

Další duel je na programu v sobotu a Montreal už letos prokázal, že se mu daří v zápasech, v nichž jde o všechno. Postup do play off si zajistil až mezi posledními, v sériích s Washingtonem i s Pittsburgem pak musel otáčet nepříznivý stav 1:3 a 2:3. "Jsme daleko lepším týmem, když už jsme na odstřel. Bojujeme s tím celý rok," prohlásil Gionta. "Jde ale jen o jednu výhru. Cesta je ještě dlouhá," zdůraznil jeho spoluhráč Scott Gomez.

Semifinále play off NHL
Východní konference - 3. zápas
Montreal - Philadelphia 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Branky: 8. Cammalleri (Hamrlík), 17. Pyatt, 32. Moore, 42. Gionta (Hamrlík), 60. M. Bergeron - 49. Gagne. Střely na branku: 38:26. Diváci: 21 273. Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články