Hlavní obsah

Philadelphii dělí jedna výhra od postupu do finále Stanley Cupu

Po třinácti letech si mohou hokejisté Philadelphie zopakovat účast ve finále Stanleyova poháru. K postupu se Flyers přiblížili po sobotním utkání, v němž uspěli na ledě Montrealu 3:0 a v sérii se ujali vedení 3:1 na zápasy. K zisku důležitého třetího bodu je nasměroval dvěma góly útočník Claude Giroux.

Foto: ČTK/AP

Radost hokejistů Philadelphie

Článek

K tomu brankář Michael Leighton zastavil všech 17 střel soupeře a jako první gólman v klubové historii Flyers udržel v jedné sérii už potřetí čisté konto. Stejný kousek se před ním povedlo v historii soutěže pouze dvanácti brankářům. Devětadvacetiletý zelenáč přitom kvůli zranění Briana Bouchera chytá teprve své první play-off v NHL.

Philadelphia k bezchybné obraně pak přidala v prostředním dějství, ve kterém Montreal přestřílela 13:1, dvě hezké individuální akce. Nejdříve se Giroux prosmýkl kolem obránců Joshe Girouxe s Halem Gillem a bekhendovým zakončením otevřel skóre. Náskok pak pojistil Ville Leino, který proměnil sólový únik, do něhož ho vyslal Pronger. Třetí gól přidal při závěrečné hře bez brankáře opět Giroux.

Přesto Philadelphia ještě nemá vyhráno. Montreal letos uspěl ve všech pěti utkáních, v nichž mu hrozilo vyřazení. V souboji s Washingtonem otočil kanadský tým sérii z 1:3 a proti Pittsburghu obracel stav 2:3.

Montreal by v sérii proti Philadelphii potřeboval i větší bodové příspěvky od Tomáše Plekance. Český útočník, který byl nejproduktivnějším hráčem týmu v základní části, zaznamenal v posledních dvanácti utkáních pouze čtyři asistence. Ve finále Východní konference se přitom Plekanec ještě proti soupeři vůbec bodově neprosadil. Změnit to může v pondělí, kdy série pokračuje pátým utkáním na ledě Philadelphie.

Semifinále play-off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Montreal - Philadelphia 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky: 26. a 59. Giroux, 35. Leino. Střely na branku: 17:25. Diváci: 21.273. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: