Hlavní obsah

Chicago je ve finále Stanley Cupu, jednoznačně přejelo San Jose

CHICAGO

Hokejisté Chicaga jsou prvními finalisty Stanleyova poháru. Sérii se San Jose vyhráli jednoznačně 4:0 na zápasy, postup si zajistili nedělní domácí výhrou 4:2. Naposledy hráli Blackhawks o slavný pohár před 18 lety.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Chicaga vyřadili San Jose v pouhých čtyřech utkáních.

Článek

Sharks přitom na soupeřově ledě vedli po polovině zápasu už 2:0, ale domácí do konce druhé třetiny vyrovnali. Necelých šest minut před třetí sirénou pak využil přesilovou hru hrdina série Dustin Byfuglien. Pětadvacetiletý útočník skóroval v každém ze čtyř duelů, z toho třikrát vstřelil vítězný gól. Trefou do prázdné branky pojistil postup v 60. minutě Kris Versteeg.

"V tuto chvíli to nepovažuji za nějaké překvapení, že jsme se dostali až do finále. A myslím, že stejný pocit mají i všichni v kabině," prohlásil kapitán Blackhawks Jonathan Toews, který přihrál na vítězný gól a připsal si tak bod v třináctém utkání za sebou.

"Věděli jsme, co můžeme jako tým dokázat. Loni jsme byli velice blízko, ale ještě to nestačilo. Byli jsme moc mladí, neměli jsme zkušenosti. Letos jsme poučenější," dodal Toews, jehož tým před rokem skončil ve finále Západní konference.

Další útočník Patrick Sharp rovněž zdůraznil obrovského týmového ducha. "Máme pocit, jako bychom se znali odnepaměti. Řada zručných hráčů ještě pamatuje zdejší temné časy. A pak je tady skupina mladíků, kteří byli společně draftováni a kteří spolu předtím hráli v juniorských výběrech. Je skvělé být součástí takového týmu, na ledě i mimo něj," uvedl Sharp.

Do konce života zřejmě na postupový zápas nezapomene obránce Duncan Keith. Chvíli před druhým gólem Sharks ho totiž zasáhl pukem do obličeje útočník San Jose Patrick Marleau, když se snažil v oslabení vyhodit kotouč přes celé hřiště. "V první chvíli mi to připadalo, jako by mi chyběla celá pusa. Bylo mi jasné, že mám vyražených pár zubů. Nakonec mi jich chybí sedm," uvedl Keith, jenž strávil zbytek zápasu na ošetřovně.

Finálovým soupeřem Chicaga, které naposledy vyhrálo Stanley Cup v roce 1961, bude vítěz série mezi Montrealem a Philadelphií, která vede 3:1 na zápasy. "Víme, že pořád ještě můžeme hrát lépe. Budeme se o to snažit. Máme před sebou ohromnou příležitost něco dokázat a nic nás nezastaví, abychom to dotáhli do úspěšného konce. Není jediný důvod, proč bychom nemohli vybojovat další čtyři vítězství," burcoval tým před poslední sérií sezony kapitán Toews.

Západní konference - 4. zápas:
Chicago - San Jose 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Branky: 34. Seabrook, 39. Bolland, 55. Byfuglien, 60. Versteeg - 12. Couture, 28. Marleau. Střely na branku: 27:18. Diváci: 22.224. Konečný stav série: 4:0.

Reklama