Hlavní obsah

O Stanley Cup bez hvězdných gólmanů? Haška také nikdo neznal, říká Keenan

NEW YORK

Michael Leighton a Antti Niemi... Pokud vám tato jména moc neříkají, nemusíte být za hokejové analfabety, ještě nedávno tyto dva gólmany příliš neznali ani hokejoví odborníci. Oni ale přesto dotáhli své týmy z Philadelphie, resp. Chicaga až do finále Stanleyova poháru a za pár dní po jeho skončení mohou být za hvězdy srovnatelné s jinými brankářskými velikány.

Foto: ČTK/AP

Michael Leighton z Philadelphie vládne brankářským statistikám play-off

Článek

"Právě takhle ne úplně známí brankáři se mohou chopit příležitosti a dosáhnout velkého úspěchu," tvrdí bývalý slavný kouč NHL Mike Keenan, který kdysi vedl oba letošní finalisty. Philadelphii dovedl do finále Stanley Cupu v letech 1985 a 1987, Chicago pak o pět let později.

"Tehdy jsme také spoléhali na nováčka Hextalla a v Chicagu pak zase na Belfoura, který byl rovněž nováčkem. A to jsme ještě měli náhradníka jménem Dominik Hašek. Snad každý ví, jakým skvělým brankářem se pak stal," připomněl Keenan své působení v Chicagu při Haškových začátcích v NHL.

Větší šance dává Chicagu

Při svých štacích u Flyers i Blackhawks Keenan pokaždé finále prohrál. Nejprve jako kouč Philadelphie dvakrát nestačil na dynastii Edmontonu kolem Gretzkého, v roce 1992 zase byla nad síly Chicaga vynikající parta Pittsburghu s Mario Lemieux a začínajícím Jágrem. Poháru se Keenan dočkal až jako trenér New York Rangers v roce 1994.

Kdyby se mohl vrátit na lavičku jednoho z letošních finalistů, vybral by si asi raději Chicago. "Myslím si, že jejich hra je propracovanější a navíc mají výhodu domácího prostředí. Taky si jejich hráči víc věří. Přece jen v základní části skončili vysoko, zatímco Flyers se do play-off protlačili na poslední chvíli," dal Keenan najevo, komu v sérii víc věří.

Návratu do NHL by se nebránil

I Philadelphia má ale podle něj velké kvality a nejdůležitějším článkem týmu je prý především obránce Chris Pronger. "Na chod týmu má obrovský vliv, mnohem větší, než si lidé uvědomují. Pronger je stejně jako předtím v Edmontonu a Anaheimu, tak i teď ve Philadelphii velkou individualitou a hodně ovlivňuje dění v mužstvu," myslí si.

Šedesátiletý Keenan netrénuje v NHL od roku 2009, kdy se mu nevyvedlo angažmá v Calgary. Otázku, zda se na lavičku vrátí, nechává otevřenou. "Nikdy nevíte, co se stane. Jestli se někdo ozve. Ale rád bych se vrátil. Cítím, že mám stále dost energie a zkušeností, abych mohl někomu prospět," řekl.

Reklama