Hlavní obsah

VIDEO: Nejlepší góly historie play-off NHL, Jágrova kličkovaná skončila druhá

PRAHA

Slalom Jaromíra Jágra mezi obránci Chicaga ve finále Stanley Cupu 1992 dodnes nepřestává fascinovat hokejové fanoušky i odborníky. Server nhl.com vyhlásil téměř dvacet let starou akci českého útočníka jako druhý nejhezčí gól v historii play-off NHL. Předčila jej jen branka Jágrova hvězdného spoluhráče z Pittsburghu Maria Lemieuxe.

Článek

Mario Lemieux předvedl ve finále Stanley Cupu 1991 hokejovou parádu. Rozjel se s pukem na hokejce od vlastní modré,  v obraně Minnesoty se vrhl mezi dva obránce a v pádu zasunul puk bekhendem za brankáře soupeře.

Video z NHL na Sport.cz:
Nejlepší góly v historii play-off

Jágrova akce ve finále o rok později proti Chicagu nebyla o nic méně povedená. Vlasatý český forvard dostal přihrávku v obranném pásmu Blackhawks a nejprve se vyhnul kapitánovi týmu, pak udělal kličku bekovi u mantinelu,  dalšího hráče zmátl pohybem svých ramen v kruhu pro vhazování, a poté bekhendovým švihem zakončil.

Jako třetí nejlepší gól historie byla vyhlášena životní trefa Darrena McCartyho ve finále 1997. Útočník Detroitu byl vyhlášen především bitkami s protihráči, ale tentokrát se neohroženě vydal po levé straně k brance, udělal kličku obránci, a pak elegantně zasunul puk za brankáře Philadelphie.

Mezi deset nejlepších branek nhl.com zařadilo hned polovinu ze zápasů v 90. letech. Nejstarším záznamem je zadovka Kevina Lowea z Edmontonu ve finále 1987, nejnovějším příspěvkem pak je průnik Jordana Staala z Pittsburghu, který se loni prohnal obranou Detroitu.

Reklama