Hlavní obsah

Jiný hokej, stejný vítěz - druhou výhru Chicaga vychytal Niemi

CHICAGO

Zcela odlišnou bitvu oproti úvodním ofenzivním manévrům nabídlo druhé finále Stanleyova poháru mezi Chicagem a Philadelphií. Vítěz byl ale znovu stejný a byli jím hokejisté domácích Blackhawks, kteří tak nyní pocestují do Philadelphie s vedením 2:0 na zápasy. Venku navíc Chicago během letošního play off podávalo skvělé výkony a z osmi utkání v arénách soupeřů prohrálo jenom jediné - hned to první v Nashvillu.

Foto: John Gress, Reuters

Útočník Marián Hossa a brankář Antti Niemi si blahopřejí k druhé výhře nad Philadelphií ve finále Stanley Cupu.

Článek

Zodpovědnému defenzivnímu hokeji, kterým jako kdyby se obě mužstva chtěla utvrdit o velké důležitosti druhého zápasu, kraloval nad ostatními brankář Chicaga Anti Niemi. Šestadvacetiletý Fin si připsal 32 úspěšných zákroků, nestačil pouze na tečovanou střelu Simona Gagneho, kterou navíc neviděl, a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Jen tak z něčeho se nerozklepe. Vypadá to, že nejlépe chytá v těch největších zápasech, a nás jich ještě pár čeká," řekl na Niemiho adresu útočník Patrick Sharp.

Vítězný gól vstřelil další forvard Ben Eager, který se trefil vůbec poprvé ve vyřazovacích bojích této sezony. Jen 28 vteřin po úvodním gólu Mariána Hossy, na který diváci čekali až do 38. minuty, pálil Eager skrze obránce Matta Carlea a prostřelil brankáře Michaela Leightona. "Tvrdě jsem v play off makal, takže to byl skvělý pocit vidět, jak jde puk do branky," prohlásil Eager.

"Viděl jsem puk až ve chvíli, kdy prošel skrze obránce přede mnou," připustil gólman Leighton. "Neříkám, že (Eager) je Alex Ovečkin, ale přesně takhle on střílí spoustu gólů; zatáhne to za obránce a použije ho jako clonu," popsal Leighton, jenž jinak zaznamenal 24 zákroků.

Ve své kariéře se Eager ve vyřazovacích bojích prosadil celkově teprve podruhé z 33 zápasů, ale také jeho první trefa na začátku května minulého roku proti Vancouveru byla shodou okolností vítězná. "Hráči před námi měli skvělé střídání, 'Hoss' dal důležitý gól a střídačka byla pořádně nabuzená. Šli jsme na to my a pěkně na to navázali," pochvaloval si Eager.

Svou důležitost pro tým znovu prokázal Hossa. Přestože neskóroval předchozích osm zápasů, patřil znovu stejně jako v úvodním utkání k nejlepším hráčům na ledě. A za výborný výkon se dočkal i gólové odměny, z níž měl obrovskou radost. "Už mě to docela dostávalo," řekl Hossa ke své sérii bez střeleckého úspěchu. "Snažil jsem se nebýt frustrovaný, ale znáte to, v hlavě to prostě je. Přesně na nějaký takový ošklivý gól jsem čekal," dodal k úspěšné dorážce Hossa.

V té chvíli možná zapochyboval nad nasazením třetího obranného páru ve složení Lukáš Krajíček - Oskars Bartulis trenér Philadelphie Peter Laviolette, jenž odehrál úvodní finále převážně na čtyři beky. Právě Krajíček s Bartulisem byli v krizovém okamžiku na ledě proti druhé útočné formaci Chicaga ve složení Hossa, Sharp a Troy Brouwer.

Zatímco Bartulis před brankou bojoval s Brouwerem, přes Krajíčka se Hossa dostal ke gólové dorážce. Laviolette však své obránce nezatratil. "Věříme všem našim obráncům, které tu máme. Možná se je snažíme nenasazovat na některé hráče soupeře, ale tady v té situaci to měli pokryté. Bylo to rozebrané jeden na jednoho," hájil beky Laviolette.

I přes slibné vedení 2:0 na zápasy zůstávají Černí jestřábi nohama na zemi a přitom velmi obezřetní. "Tohle je finále Stanleyova poháru a podle mého v něm nemáte možnost cítit se nějak uspokojený. Vždyť tihle kluci otočili sérii s Bostonem z 0:3 na zápasy," připomněl výjimečný kousek Philadelphie zkušený útočník John Madden. "Rozhodně nebudeme nic brát na lehkou váhu a něco podceňovat," ubezpečil Madden.

Reklama

Související témata: