Hlavní obsah

Philadelphia doma opět porazila Chicago a vyrovnala finále

PHILADELPHIA

Hokejisté Philadelphie ani ve svém druhém finálovém vystoupení před domácím publikem nezaváhali a nad Chicagem zvítězili 5:3. Letci se tak oklepali ze dvou úvodních porážek a srovnali stav série na 2:2 na zápasy. Pátý zápas je na programu v pondělí ve 2:00 SELČ na ledě Blackhawks.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

Hokejisté Philadelphie se radují z výhry nad Chicagem ve čtvrtém finálovém duelu.

Článek

Čtvrté finále mělo svižný úvod. Hostující Ladd dal rychle vědět o svém návratu do sestavy a již po 36 vteřinách putoval na trestnou lavici po zbytečném faulu v útočném pásmu. Leinovu šanci z hranice brankoviště při následné přesilovce ale dokázal zlikvidovat brankář Niemi. Krátce po skončení trestu dorážel do odkryté klece Carter, obrana Chicaga však jeho ránu dokázala na poslední chvíli zblokovat.

Leightona v brance Flyers jako první výrazněji ohrozil Toews, jenže velkou šanci využít nedokázal. Poté se nechal za další faul v obranném pásmu Letců vyloučit Kopecký, Chicago sice vyhrálo následné vhazování, ovšem Hjalmarssona obral o kotouč Richards a po pouhých pěti vteřinách přesilovky otevřel bekhendem skóre. V 15. minutě už vedla Philadelphia 2:0; nahození před branku pouze zastavil opět nešťastník Hjalmarsson a Carle měl před sebou snadnou úlohu.

V polovině 19. minuty kontroval Sharp, jemuž ke gólové trefě pomohla teč, na níž nedokázal Leighton zareagovat. Ze snížení náskoku se však hosté radovali jen 51 sekund - u pravé tyčky zcela zapomenutý Giroux dostal od modré čáry přihrávku od Timonena a snadno skóroval do prázdné branky za povyjetým Niemim.

Blackhawks se provinili proti pravidlům i na začátku druhého dějství, oslabení však s přehledem zvládli. Poté měl šanci na snížení Versteeg po Keithově nahození, Leighton byl ovšem pozorný. Stejně dobře si ale na druhé straně vedl při několika ošemetných situacích i Niemi. Ve 32. minutě měli domácí velké štěstí, když pálil Kane, ve vzniklé skrumáži se ale Byfuglien k puku nedostal.

Krátce nato přišlo další zcela zbytečné vyloučení Černých jestřábů po faulu Sharpa v útočném pásmu, Flyers vycítili svou šanci rozhodnout a kouč Laviolette si vyžádal oddechový čas. Kýžený efekt však nepřišel. Ve 37. minutě se Philadelphia dostala do přečíslení dvou na jednoho, kapitán Richards v koncovce ale pálil jen do Niemiho a i proto se stav do druhé přestávky nezměnil.

Do třetího dějství vstoupilo Chicago náporem, jenže Leighton stále odolával. Niemiho na druhé straně vystrašil ostrou ranou van Riemsdyk. Ve 47. minutě pálil z dobré pozice velmi nepřesně Leino, trefil však Versteega a od něho doputoval kotouč za brankovou čáru. Pojistku mohli přidat Carter a především znovu Leino, jenž procedil puk skrze Niemiho, ale ten skončil na levé tyči.

Blackhawks i přes nepříznivý stav 1:4 dále bojovali a dokázali se dostat zpět do hry s přispěním téměř minutové přesilovky pět na tři v končící 52. minutě. Už za 12 vteřin využil Keithovu nabídku snadným gólem Bolland. Hosté se dál tlačili do útoku a měli další šance v pokračující převaze jednoho hráče v poli, ale na dostřel je přiblížil až velmi šťastný gól z 56. minuty, který byl připsán Campbellovi.

V hektickém závěru Leighton jen s velkým štěstím odolával, puk do jeho branky málem srazil spoluhráč Coburn, Chicago to zkusilo i bez brankáře, jenže pak chyboval na modré čáře Keith a Carter definitivně rozhodl.

Finále play-off NHL - 4. zápas:
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 5:3 (3:1, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 5. Richards, 15. Carle, 20. Giroux (Timonen, Hartnell), 47. Leino (Briere, van Riemsdyk), 60. Carter - 19. Sharp (Keith), 53. Bolland (Keith, Kane), 56. Campbell (Ladd, Keith). Rozhodčí: Walkom, Sutherland - Morin, Miller. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. Střely na branku: 31:34. Diváci: 20 304. Stav série: 2:2.
Philadelphia: Leighton - Pronger, Carle, Timonen, Coburn, Bartulis, Krajíček - Richards, Carter, Gagne - Hartnell, Briere, Leino - Giroux, Asham, van Riemsdyk - Laperriere, Betts, Powe. Trenér: Peter Laviolette.
Chicago: Niemi - Keith, Seabrook, Campbell, Hjalmarsson, Sopel, Boynton - Kane, Toews, Byfuglien - Hossa, Sharp, Brouwer - Versteeg, Bolland, Ladd - Kopecký, Madden, Eager. Trenér: Joel Quenneville.

Reklama

Související témata: