Hlavní obsah

Útočník Flyers Hartnell si nechal narůst "háro", teď musí nosit větší přilbu

PHILADELPHIA

Jednou z nejvýraznějších postav finálové série Stanleyova poháru je útočník Philadelphie Scott Hartnell. Kromě dosud vstřelených tří branek na kontě a herního stylu, který vyznává, je osmadvacetiletý forvard naprosto nepřehlédnutelný také svou vizáží. Se zrzavou hřívou a hustým plnovousem jako by snad ani nemohl nosit v play off dres jiného klubu, než právě Flyers s oranžovou barvou ve znaku.

Foto: Shaun Best, Reuters

Scott Hartnell v kabině Philadelphia Flyers

Článek

Rodákovi z Reginy Hartnellovi vzdávají hold i mnozí diváci v domovském stánku Letců; v hale Wachovia Centre lze spatřit fanoušky v červených parukách. "Musel jsem si kvůli tomu pořídit větší přilbu. Je to jako osina v zadku; občas ráno je to všude kolem," řekl Hartnell ke svému bujnému porostu zámořským novinářům. "Od té doby, co jsem ve Philadelphii, tak jsem to prostě nechal růst. Jen párkrát jsem si to nechal zastřihnout, ale v nejbližší době nic takového neplánuju," dodal Hartnell.

Na hráče v dresu soupeře však využívá jiných zbraní. "Má hra je velmi jednoduchá. Hraji tak již od svých 15 nebo 16 let. Bruslit, forčekovat a trefovat hráče," popsal Hartnell, který tak skvěle doplňuje své spoluhráče z útočné formace Villeho Leina a Dannyho Briera. "Ville a Danny jsou skuteční střelci, já se jen snažím je zásobovat puky a dostat se občas k nějaké dorážce," uvedl kanadský forvard.

Ve finálové sérii již nasbíral sedm bodů

I s tímto přístupem však již dokázal během letošních vyřazovacích bojů nastřádat 15 bodů za šest branek a devět nahrávek, což je maximum v jeho kariéře v prestižní soutěži. Z toho ve finále proti Chicagu se do statistik zapsal již sedmi body díky třem přesným trefám a čtyřem asistencím. "Body přicházejí, když tvrdě makáte. Je to příjemné, ale pořád jsou osobní body druhořadé oproti čárkám v kolonce vítězství týmu," prohlásil Hartnell.

Právě formace s centrem Brierem je zatím nejúdernější silou Flyers ve finálové sérii; její členové se podělili o osm z celkem 18 branek, které tým nastřílel do sítě Blackhawks. "Právě nyní se musí ostatním týmům hrát proti němu velmi těžce. Je silný a hraje ostře," soudil Briere. "Pamatuji si, že hrát proti němu je opravdu nepříjemné. Chodí do těch míst na ledě, kde to nejvíc bolí, a pro naši lajnu odvádí spoustu černé práce," chválil Briere v připomínce doby, kdy nastupovali s Hartnellem jako soupeři.

Jeho přínos pro Philadelphii dobře zaznamenali i v táboře finálového soupeře Chicaga, které v sérii vede 3:2 na zápasy. "Je to tvrdý chlap a vypadá to, že dělá všechno tak, jak dělat má. Tvrdě bojuje a snaží se lidem dostat pod kůži, jenže u toho zároveň dokáže zůstat velmi disciplinovaný," všiml si útočník Patrick Sharp.

Reklama

Související témata: