Hlavní obsah

VIDEO: Do třetice všeho dobrého, smál se vítěz Stanley Cupu Hossa

PHILADELPHIA

Před dvěma lety zažil zklamání v dresu Pittsburgh Penguins, před rokem se před stejným týmem musel sklonit jako hráč Detroit Red Wings. Před letošní sezónou změnil Marián Hossa tým potřetí a jako člen Chicago Blackhawks se dočkal pohádkového konce. Při třetím finále NHL v řadě byl konečně na té správné straně a poprvé v kariéře zvedl nad hlavu slavný Stanley Cup.

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Marián Hossa v hloučku novinářů se Stanley Cupem nad hlavou

Článek
Fotogalerie

"Když jsem se znovu dostal do finále, byl jsem šťastný. I když musím přiznat, že jsem měl i trochu obavy. Ale říkal jsem si: do třetice všeho dobrého. A vyhrál jsem Stanley Cup... Je to neuvěřitelný pocit," vykládal těsně po zápase slovenský útočník.

Přitom nechybělo mnoho a Hossa by zřejmě uvěřil na své hokejové prokletí. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby šestého finále ve Philadelphii se totiž právě od něj odrazil puk, který Hartnell uklidil do branky Chicaga a vyrovnal na 3:3. V prodloužení ale Patrick Kane rozhodl o výhře Blackhawks.

Dejte pohár Hossymu!

V tu chvíli ještě zůstával Hossa zaražený a opatrně šel za rozhodčím, kteří chvíli váhali s tím, zda branku uznat. "Chtěl jsem mít jistotu. Řekl mi, že to byl gól, tak jsem začal slavit," řekl Hossa, který před sezónou podepsal s Chicagem dvanáctiletý kontrakt a tým si vybral po pečlivé analýze svých poradců a agentů.

Hossa byl hned druhým hráčem, který se poté dotkl Stanley Cupu. Jakmile pohár převzal kapitán Chicaga Jonathan Toews a odvezl jej ke svým spolubojovníkům, všichni borci v bílých dresech mu ukazovali: dej ho Hossymu, dej ho Hossymu!

"Je to úžasné vítězství pro nás všechny, ale pro něj určitě mimořádně. Vůbec si neumím představit, že bych byl členem dvou týmů, které finále prohrály. A do třetice pak slavil triumf," prohlásil Toews.

Nikdy to nevzdal

"Zaslouží si to. Nikdy se nevzdal. Ani poté, co se od něj ve třetí třetině odrazil puk do branky. Neřekl nic ve smyslu: Proč zrovna já? Řeknu vám, že má velké srdce a duši. Protože ujít tak dlouhou cestu a pak prohrát, je devastující. A on to zažil už dvakrát," řekl na Hossovu adresu John Madden, který získal svůj třetí Stanley Cup.

Kromě Hossy se z triumfu radoval i další slovenský hráč Tomáš Kopecký. "Tohle je dozajista jedna z událostí, na kterou jen tak nezapomenete," řekl o vítězství a rovněž měl jen slova uznání pro svého krajana. "Když jsem viděl jeho odhodlání Stanley Cup získat... To je to, proč, hrajete hokej."

Reklama

Související témata: