Hlavní obsah

Plekance nová smlouva s platem 30 miliónů dolarů potěšila, z Montrealu se mu nechtělo

MONTREAL

Radost z prodloužení smlouvy s Montrealem netajil hokejový útočník Tomáš Plekanec, který byl v uplynulém ročníku zámořské NHL nejproduktivnějším českým hráčem. S vedením slavného klubu se v úterý dohodl na šestileté smlouvě s celkovým platem ve výši 30 miliónů dolarů.

Foto: Christinne Muschi , Reuters

Tomáš Plekanec v dresu Montrealu.

Článek

Kontrakt s Canadiens navíc obsahuje klauzuli o nemožnosti výměny do jiného klubu bez hráčova souhlasu.

Kladenského rodáka Plekance draftoval Montreal v roce 2001 jako celkově 71. hráče v pořadí, do NHL poprvé krátce naskočil v sezoně 2003/04 a od té doby za jiný klub v prestižní lize nehrál. "Jsem za tu smlouvu rád a jsem spokojený i s podmínkami. Určitě bych to jinak nepodepsal, kdyby to bylo naopak. Chtěl jsem smlouvu na pět let za odpovídající peníze a to se povedlo. Celou dobu jsem říkal, že chci zůstat v Montrealu," řekl sedmadvacetiletý forvard.

Nejproduktivnější hráč klubu

Se 70 body za 25 branek a 45 asistencí v 82 utkáních základní části byl Plekanec také nejproduktivnějším hráčem klubu v minulém ročníku. S takovou bilancí se mohl stát jednou z nejžádanějších posil na trhu s volnými hráči, který se otevře 1. července. Této možnosti však nakonec nevyužil a potvrdil svá slova o tom, kde by i nadále rád působil.

"Mluvil jsem už během sezóny párkrát s generálním manažerem (Pierrem Gauthierem) a on mi osobně několikrát řekl, že mě během toho ročníku nebude nikam měnit," uvedl Plekanec. "Neměl jsem důvod mu nevěřit, ale je to byznys, takže jsem si nechával dvířka pootevřená na obě strany. Mnohdy se i generální manažeři dostanou do situace, kterou vůbec neočekávali, a pak se může stát ledacos," doplnil Plekanec.

Vše ale nakonec skončilo k oboustranné spokojenosti prodloužením spolupráce. "Trh s volnými hráči je zajímavý hlavně pro fanoušky, ale pro hráče je to dost stresující, když se pak má 1. července rozhodnout o důležitém životním kroku třeba během půlhodiny. Jsem rád, že to takhle dopadlo. Jsem v Montrealu už pár let, znám to tam a vím, jak to tam chodí a co se může stát," vysvětlil svůj postoj Plekanec.

V sezóně, v níž hrál o nový kontrakt, překonal o bod i své osobní maximum v NHL. Oproti předchozímu ročníku 2008/09 se zlepšil dokonce o 21 bodů. V 19 zápasech play off navíc přidal čtyři góly a 11 přihrávek, čímž dopomohl Montrealu k překvapivému postupu až do finále Východní konference.

I díky tomu se nyní šikovný centr dočkal platového nárůstu z 2,75 milionu dolarů, jež mu klub platil v minulé sezóně. "Jednoznačně mi to pomohlo, protože kdyby se mi ta sezona nepovedla, tak si myslím, že bych skončil jako volný hráč. Takhle jako nejproduktivnější hráč klubu v základní části jsem však mohl říct i své představy a podmínky, které bych chtěl," připustil Plekanec.

Přestože je v NHL ceněný i pro své defenzivní schopnosti, v 393 zápasech základní části nastřádal český reprezentant již 254 bodů díky 103 gólům a 151 nahrávkám. Ve 40 startech v play off přidal 24 bodů za osm gólů a 16 asistencí.

Za čtyři sezóny zmeškal jen čtyři utkání 

"Mám hru založenou na tom, abych byl prospěšný týmu dobrou hrou na obou stranách hřiště, tedy hrát stejně dobře do obrany jako směrem dopředu. To samé budu dělat dál, i když střílet góly je určitě také důležité," uvedl Plekanec, který za poslední čtyři sezóny zmeškal v základní části jen čtyři utkání.

K povedené sezoně mu pomohl dobrý vstup. "Věděl jsem, že v té předchozí sezóně jsem měl špatný rok. Chtěl jsem proto dobře začít a to se mi povedlo. Věděl jsem, že musím být silnější psychicky, a přesně to se stalo," ohlédl se zpět v rozhovoru pro zámořská média Plekanec, jenž hrál v jedné formaci s Mikem Cammallerim a Andrejem Kosticynem.

Ujistil tak, že dokáže pravidelně bodovat i bez Alexe Kovaljova, s nímž byly jeho individuální statistiky občas spojovány. Kovaljov totiž odešel před sezonou do Ottawy. "Chtěl jsem dokázat, že to zvládnu i bez Kovyho," připustil Plekanec. "Samozřejmě, že mně i celému týmu pomohlo, když jsme hráli pohromadě s Cammallerim a Andrejem," doplnil.

Věří, že se s Montrealem dočká i velkého týmového úspěchu. "Loni se tým hodně změnil a přišlo pár kluků, kteří vyhráli v nedávně době Stanley Cup. Musím říct, že v play off pak byly tyhle jejich zkušenosti hodně znát," všiml si Plekanec. Nijak velké posilování si však již Montreal nemůže letos dovolit. "Budeme mít hodně peněz v pěti až šesti hráčích, na nichž bude hra záviset. Snad se podaří tým vhodně doplnit," věřil Plekanec.

Zlatá hokejka a pak dovolená 

Díky zdárně uzavřenému vyjednávání s klubem ho nyní čeká poklidnější léto. "Není příjemné, když člověk čeká a neví, co bude dál. Takhle mě teď z povinností čeká ještě v sobotu Zlatá hokejka a pak budu moct zcela vydechnout a odpočinout si. Samozřejmě už taky trénuju, ale přijde na řadu i nějaká dovolená, kterou jsem ještě neměl," nastínil své plány na nejbližší dny Plekanec.

Reklama

Související témata: