Hlavní obsah

Cenu pro nejužitečnějšího hráče NHL dostal Švéd Henrik Sedin

LAS VEGAS

Švédský útočník Henrik Sedin z Vancouveru získal poprvé v kariéře Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Při slavnostním vyhlášení cen prestižní zámořské soutěže v Las Vegas převzal devětadvacetiletý centr i Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL. Vládce předešlých dvou sezon Alexander Ovečkin z Washingtonu byl potřetí za sebou zvolen nejlepším hráčem podle Hráčské asociace NHLPA.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Švédský hokejista Vancouveru Henrik Sedin s trofejí pro Nejužitečnějšího hráče NHL

Článek

Henrik Sedin, který ovládl se 112 body produktivitu o tři body před Sidneym Crosbym z Pittsburghu a Ovečkinem, porazil v hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů vítěze z minulých dvou let Ovečkina o 60 bodů. Sám byl výsledkem překvapen. "Když řekli mé jméno, nebyl jsem si jistý, jestli ho opravdu vyslovili," řekl Sedin. Proti Ovečkinovi a Crosbymu si prý nedával moc šancí.

Stal se po Peteru Forsbergovi druhým Švédem v historii, který získal prestižní Hart Trophy. "Jsem velice pyšný. Je to pro mě samozřejmě obrovské ocenění," řekl Sedin, který hraje celou svou kariéru v útoku se svým dvojčetem Danielem. Na první místo byl zařazen na 46 ze 133 anketních lístků a získal 894 bodů.

"Nebylo to tak, že by všechno šlo extrémně dobře od prvního dne, kdy jsme přišli v devatenácti do NHL. Byla velká očekávání jako pak i od Crosbyho a Ovečkina, ale nefungovalo to tak. Měli jsme i těžké časy. Když ale makáte naplno a přijdou výsledky, je to o to krásnější pocit," dodal Sedin.

Ovečkin byl oceněn od NHLPA potřetí za sebou, což se v historii povedlo jen Waynu Gretzkému a Guyu Lafleurovi. "Mám trofej, krerou je nejtěžší získat - cenu od hráčů. Takže jsem velice šťastný," prohlásil Ovečkin, jehož jméno vyhlásil sám téměř pětaosmdesátiletý Lindsay, jehož jméno nově nese dosavadní Lester B. Pearson Award.

Švédský hokejista Vancouveru Henrik Sedin s trofejí pro Nejužitečnějšího hráče NHLfoto: Reuters/Steve Marcus

Čtyřiadvacetiletý Ovečkin získal v roce 2008 obě ceny pro nejužitečnějšího hráče jak od Asociace profesionálních hokejových novinářů, tak od Hráčské asociace NHLPA, ovládl i kanadské bodování a pořadí střelců. Loni mu jen Art Ross Trophy dokázal vzít krajan Jevgenij Malkin z Pittsburghu. V uplynulé sezoně skončil Ovečkin v produktivitě třetí, ale odehrál o deset zápasů méně než vítězný Sedin. S 50 trefami mu o gól unikla obhajoba Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, kterou získali Crosby se Stevenem Stamkosem z Tampy Bay.

Přehled vítězů cen NHL:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Henrik Sedin (Vancouver).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Alexandr Ovečkin (Washington).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Tyler Myers (Buffalo).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Pavel Dacjuk (Detroit).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Dave Tippett (Phoenix).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Duncan Keith (Chicago).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Martin St. Louis (Tampa Bay).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Jose Theodore (Washington).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Ryan Miller (Buffalo).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Ryan Miller (Buffalo).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Sidney Crosby (Pittsburgh).
King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Shane Doan (Phoenix).
Přehled již dříve jistých vítězů trofejí:
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Henrik Sedin (Vancouver) - 112 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Sidney Crosby (Pittsburgh) a Steven Stamkos (Tampa Bay) - oba 51 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Martin Brodeur (New Jersey) - 168 inkasovaných gólů.
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL): Tuukka Rask (Boston).
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play off): Jonathan Toews (Chicago).
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části NHL): Jeff Schultz (Washington).
Genaral Manager of The Year Award (nejlepší generální manažer): Don Maloney (Phoenix).
První All Star tým: Ryan Miller (Buffalo) - Duncan Keith (Chicago), Mike Green (Washington) - Patrick Kane (Chicago), Henrik Sedin (Vancouver), Alexandr Ovečkin (Washington).
Druhý All Star tým: Ilja Bryzgalov (Phoenix) - Drew Doughty (Los Angeles), Nicklas Lidström (Detroit) - Martin St. Louis (Tampa Bay), Sidney Crosby (Pittsburgh), Daniel Sedin (Vancouver).
All Star tým nováčků: Jimmy Howard (Detroit) - Michael Del Zotto (NY Rangers), Tyler Myers (Buffalo) - Niclas Bergfors (Atlanta), Matt Duchene (Colorado), John Tavares (NY Islanders).
Týmové trofeje v ročníku 2009/10:
Stanley Cup: Chicago Blackhawks.
Prince of Wales Trophy (vítěz Východní konference): Philadelphia Flyers. Clarence S. Campbell Bowl (vítěz Západní konference): Chicago Blackhawks. Presidents' Trophy (nejlepší tým základní části NHL): Washington Capitals.

Reklama

Související témata: