Hlavní obsah

Vedení NHL definitivně schválilo tvrdší tresty za fauly na hlavu

LOS ANGELES

Vedení zámořské NHL definitivně schválilo úpravu pravidel, podle které budou rozhodčí přísněji trestat hokejisty za neočekávané údery například ze strany či zezadu a směřované přímo na hlavu soupeře.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Otřesený Brent Seabrook po faulu na hlavu od Jamese Wisniewského.

Článek

Od příští sezóny za tyto fauly budou následovat tresty na pět minut a do konce utkání, po druhém takovém prohřešku bude automaticky následovat zastavení činnosti na jeden zápas.

"Myslím si, že jsme tuto úpravu měli udělat už před rokem. Možná bychom předešli dvěma ošklivým zákrokům," uvedl generální manažer Toronta Brian Burke.

Měl na mysli faul Mika Richardse z Philadelphie na floridského Davida Bootha, po kterém postižený hráč vynechal 45 zápasů s otřesem mozku. Podobně zle dopadl Marc Savard z Bostonu, jenž po ataku Matta Cooka z Pittsburghu předčasně skončil sezónu. Savard vynechal osmnáct zápasů v základní části a nehrál ani v play off.

Rozhodčí mají také podle Rady guvernérů NHL nově možnost poslat hráče do kabin s vyšším trestem v případě, že si myslí, že hráč chtěl soupeře úmyslně zranit.

Reklama