Hlavní obsah

Parádní debut Milana Michálka

Skvělou premiéru prožil Milan Michálek v nejslavnější hokejové lize světa. Jako benjamínek v kádru San Jose Sharks nejprve v Edmontonu sledoval slavnostní nástup domácího týmu, který slavil 25. sezónu v NHL, poté byl svědkem vyvěšování dresu brankářské legendy Granta Fuhra a nakonec hned v prvním zápase v NHL střelil branku.

Článek

Michálek nastupoval v dresu číslo 9 na levém křídle druhého útoku s Mikem Riccim a Jonathanem Cheechoo a poprvé se mohl do statistik zapsat během přesilovky ve druhé třetině. Cheechoo mu poslal skvělý pas a osamocený Michálek svižně vystřelil zápěstím. Jeho střelu ale Tommy Salo v brance Edmontonu kryl.

Velká chvíle osmnáctiletého útočníka přišla během divokého začátku třetí třetiny. Ve 42. minutě nejprve jeho spoluhráč z útoku Cheechoo vyrovnal na 1:1, za tři minuty dostal Edmonton opět do vedení Jason Chimera a jen o minutu později byl stav  zápasu znovu nerozhodný. V rohu vybojoval puk Wayne Primeau, vybruslil před Sala a vystřelil. Když už se švédský gólman domníval, že puk lehce chytí, zaskočila jej Michálkova teč, díky které mohl oslavovat svoji první branku v NHL.

Tak rychle se v San Jose prosadil jen Marleau

Milan Michálek byl teprve letos draftován a po pár týdnech už má za sebou první zápas i první branku v NHL. V historii San Jose je přitom teprve druhým hráčem, který dostal příležitost hrát v prvním týmu ve stejném roce, co byl draftován. Poprvé se takto prorazit podařilo Patricku Marleauovi, dvojce draftu z roku 1997.

"Na poměry NHL to může být ohromující, ale Michálek hrál se staršími spoluhráči i doma v Čechách a vedl si dobře," komentoval úspěch svého nástupce ještě před začátkem sezóny sám Marleau. Během draftu Michálek upoutal pozornost skautů především svou urostlou postavou, což mu i do budoucna zaručuje dobré předpoklady pro hru v NHL

Kapitán Ricci má jen slova chvály

V přípravě nastoupil Michálek za San Jose v šesti zápasech a  vstřelil dvě branky, jedna z nich dokonce rozhodla zápas  s Coloradem. "Má šikovné ruce, je velký a silný, a skvěle bruslí," chválí schopnosti nového spoluhráče současný kapitán týmu Mike Ricci.

"Z počátku pro mne bylo těžké přizpůsobit se hře na malém kluzišti," přiznával Michálek. "Všechno bylo mnohem rychlejší a fyzicky náročné. Ale teď už je to dobré, jsem velmi šťastný, že jsem zůstal v týmu," dodal po skončení přípravného kempu, kdy se dozvěděl, že zůstane v prvním týmu.

Reklama

Související témata: