Hlavní obsah

Mezi volnými hráči NHL může být i několik zkušených českých hokejistů

Jirka G. NovákSport.cz

Několik hvězdných hráčů a také pěkná řádka českých hokejistů bude moci od čtvrtka aktivně řešit svoji další budoucnost v zámořské NHL. Stejně jako několik desítek jejich dalších kolegů ze slavné ligy se od 1. července stanou volnými hráči a jejich agenti rozjedou vleklá vyjednávání o jejich dalším možném působení v NHL nebo mimo tuto soutěž. Mezi volnými hráči se letos vyskytuje řada zajímavých jmen.

Foto: Gregory Smith, ČTK/AP

Volným hráčem se zřejmě stane i Pavel Kubina

Článek

Do čtvrtka mají kluby NHL poslední šanci předložit svým hráčům, o které mají ještě zájem, nabídky na jejich prodloužení kontraktu. Pokud tak neučiní, mohou hokejisté začít jednat s dalšími kluby. Takzvanou kvalifikační nabídku například včera na poslední chvíli dostal od Chicaga brankář Antti Nieminen, jenž Jestřáby dotáhl až k zisku Stanley Cupu.

Naproti tomu gólman finalisty z Philadelphie Michael Leighton bude zřejmě volný. Letci totiž mají eminentní zájem o ruského brankáře Jevgenije Nabokova. Navíc je v hledáčku Philadelphie i veterán Marty Turco.

Kteří Češi přijedou do ČR?

Nabídku od Atlanty má naopak na stole český brankář Ondřej Pavelec, mistr světa z Německa. Stejně se zachoval i Washington vůči útočníkovi Tomáši Fleischmannovi a Phoenix ohledně Martina Hanzala, zato se Zbyňkem Michálkem zatím Kojoti nemohou nalézt společnou řeč.

Jak to nakonec dopadne, bude zajímavé i pro české fanoušky, protože Phoenix a Boston letos navštíví Českou republiku, kde společně zahájí nový ročník NHL. Jisté už je, že neuvidíme Vladimíra Sobotku, jehož Boston vyměnil do St. Louis a Roberta Langa, s kterým už nepočítá Phoenix. Naopak Radim Vrbata a Petr Průcha mají u Kojotů platné smlouvy, stejně jako David Krejčí v Bostonu.

V kádru Bostonu ale bude pravděpodobně chybět slovenský kanonýr Miroslav Šatan, volnými hráči se od zítřka nejspíše stanou i jeho krajané Pavol Demitra, Milan Jurčina, nebo Marek Svatoš.

Volných Čechů bude ještě více. Prozatím to hrozí i takovým jménům jako Pavel Kubina, Václav Prospal, či Petr Sýkora. Všem je přitom přes třicet let a zatímco Kubina i Prospal by neměli mít problém najít v NHL nového zaměstnavatele, otazník se vznáší nad Sýkorou, který neprožil nejlepší sezónu v Minnesotě.

Zřejmě by se tak mohl vrátit do Evropy, stejně jako už učinili Martin Škoula (Omsk) a Kamil Kreps (Oulu). Do KHL měl nakročeno i obránce Tomáš Kudělka, jenže z jeho smlouvy s Kyjevem se stal bezcenný cár papíru, protože ukrajinský klub nakonec do soutěže nevstoupí.

Kdo přeplatí Kovalčuka?

Největší hvězdou mezi potenciálními volnými hráči je bezesporu ruský kanonýr Ilja Kovalčuk. Zájemci o jeho služby budou muset však sáhnout hodně hluboko do kapsy. Naposledy bral v New Jersey 7,5 miliónu a v Rusku mu prý nabízejí téměř dvojnásobek.

Zpátky domů se možná nechají zlákat i forvardi Maxim Afinogenov a Alexander Frolov, nebo velezkušený obránce Sergej Gončar. Nižnyj Novgorod údajně láká k návratu i brankáře Nabokova.

Mezi volnými hráči bude i několik veteránů, pro které mohou být následující dny zamyšlením nad možným koncem kariéry. Opět to zvažuje Teemu Selänne (39 let),  otazníky visí nad stejně starým Robertem Langem, nebo čtyřicetiletým Mikem Modanem, s nímž už nepočítá Dallas, jehož ikonou byl dlouhá léta. V minulých dnech už ukončil kariéru obránce Rob Blake.

Nejzajímavější hráči NHL, kteří mohou být od 1. července volní:
Jménopozicevěkposlední klub
Maxim AfinogenovPK30Atlanta
Martin BironB32NY Islanders
Kyle CalderLK31Anaheim
Brett ClarkO33Columbus
Jonathan CheechooPK29Ottawa
Mike ComrieC29Edmonton
Pavol DemitraPK35Vancouver
Ray EmeryB27Philadelphia
Tomáš FleischmannC26Washington
Alexander FrolovLK28Los Angeles
Sam GagnerC20Edmonton
Sergej GončarO36Pittsburgh
Josh GrattonLK27Atlanta
Bill GuerinPK31Nashville
Dan HamhuisO27Nashville
Martin HanzalC23Phoenix
Johan HedbergB37Atlanta
Kim JohnssonO34Chicago
Olli JokinenC31NY Rangers
Milan JurčinaO27Washington
Paul KariyaLK35St. Louis
Saku KoivuC35Anaheim
Ilja KovalčukLK27New Jersey
Vjačeslav KozlovLK38Atlanta
Lukáš KrajíčekO27Philadelphia
Pavel KubinaO33Atlanta
Tomáš KudělkaO23Ottawa
Andrew LaddLK24Chicago
Robert LangC39Phoenix
Jere LehtinenPK37Dallas
Michael LeightonB29Philadelphia
Manny MalhotraC30San Jose
Paul MartinO29New Jersey
Jamal MayersPK35Calgary
Jay McKeeO32Pittsburgh
Zbyněk MichálekO27Phoenix
Willie MitchellO33Vancouver
Mike ModanoC40Dallas
Fredrik ModinLK35Los Angeles
Brendan MorrisonC34Washington
Jevgenij NabokovB34San Jose
Rob NiedermayerC35New Jersey
Antero NiittymäkiB30Tampa Bay
Owen NolanPK38Minnesota
Carey PriceB22Montreal
Václav ProspalC35NY Rangers
Alexander RadulovPK23Nashville
Bobby RyanPK23Anaheim
Miroslav ŠatanPK35Boston
Mathieu SchneiderO41Phoenix
Teemu SelännePK39Anaheim
Marc StaalO23NY Rangers
Yan StastnyC27Vancouver
Anton StralmanO23Columbus
Marek SvatošPK27Colorado
Darryl SydorO38St. Louis
Alex TanguayLK30Tampa Bay
Jose TheodoreB33Washington
Keith TkachukLK38St. Louis
Hannu ToivonenB26Chicago
Raffi TorresLK28Buffalo
Vesa ToskalaB33Calgary
Marty TurcoB34Dallas
Anton VolčenkovO28Ottawa
Ray WhitneyF38Carolina

Reklama