Hlavní obsah

Michálek se stěhuje do Pittsburghu, Sobotka se dohodl na smlouvě v St. Louis

PRAHA

Český bek Zbyněk Michálek se v zámořské NHL stal novou posilou hokejistů Pittsburghu. S vedením Penguins podepsal sedmadvacetiletý bek z pozice volného hráče pětiletou smlouvu na celkem 20 miliónů dolarů. Nového angažmá se ve čtvrtek dočkala ale řada dalších hráčů včetně Vladimíra Sobotky, který se dohodl na ročním kontraktu s vedením St. Louis.

Článek

Rodák z Jindřichova Hradce si lukrativní kontrakt vysloužil výbornými výkony ve Phoenixu, kde se od svého příchodu před sezonou 2005/06 zařadil mezi klíčové opory. Před dnešním otevřením trhu s volnými hráči byl řazen mezi hokejisty, o něž měl být největší zájem.

Na úvod kariéry hrál Michálek ještě v Minnesotě, kde však stihl jen 22 utkání. Poté se již naplno prosadil v barvách Coyotes a svou bilanci navýšil na 415 odehraných zápasů a 115 bodů za 27 gólů a 88 přihrávek. V minulém ročníku si v 72 duelech připsal 17 bodů díky třem trefám a 14 přihrávkám. Zároveň byl herně nejvytíženějším hráčem kádru Kojotů.

Na mezinárodním poli s českou reprezentací se Michálek zúčastnil letošních olympijských her ve Vancouveru. Třikrát byl v letech 2006 až 2008 na světovém šampionátu, přičemž z Rigy 2006 si přivezl stříbro.

St. Louis podepsalo Sobotku i Steena

Útočník Vladimír Sobotka se dohodl s vedením St. Louis Blues na ročním kontraktu. Ten vynese dvaadvacetiletému forvardovi plat ve výši 750 tisíc dolarů. Blues si zároveň zajistili pokračování spolupráce s jiným útočníkem Alexanderem Steenem, jenž si během čtyřleté smlouvy vydělá celkem 13,45 miliónu dolarů.

Sobotka přišel do klubu na konci června z Bostonu, když byl vyměněn za amerického obránce Davida Warsofského. Musel však jednat o nové smlouvě, neboť mu skončil tříletý nováčkovský kontrakt. V minulé sezoně odehrál 61 zápasů a nasbíral čtyři góly a šest asistencí. Celkem v NHL nastoupil k 134 utkáním s bilancí šesti branek a 16 asistencí.

V Kanadě narozený Švéd Steen se v minulém ročníku zařadil mezi klíčové postavy klubu. V kanadském bodování Blues skončil čtvrtý, přestože odehrál jen 68 utkání. V nich si připsal 47 bodů, když byl s 24 góly nejlepším střelcem týmu, navrch přidal 23 asistencí. Šestadvacetiletý forvard hrál v minulosti také za Toronto.

Tampa Bay prodloužila kontrakt se St. Louisem

Útočník Martin St. Louis se dnes sice nestal volným hráčem, neboť má před sebou ještě rok ze stávajícího kontraktu, ale zajištěnou budoucnost v NHL má již na mnohem déle. Vedení Blesků s ním podepsalo čtyřleté prodloužení smlouvy, které šikovnému forvardovi vynese celkem 22,5 miliónu dolarů.

Pětatřicetiletý St. Louis je jednou z hlavních postav v klubové historii. Po dvou sezonách v Calgary v úvodu své kariéry přišel do Tampy Bay v roce 2000 a od té doby v NHL nikde jinde nehrál. V roce 2004 pomohl dobýt Stanley Cup, když Lightning ve finále porazili právě Calgary.

Celkem má St. Louis na kontě v prestižní soutěži 772 utkání a připsal si 679 bodů za 267 zásahů do černého a 412 asistencí. Za poslední čtyři sezóny nevynechal jediný zápas. V minulém ročníku v 82 startech nastřádal 94 bodů díky 29 gólům a 65 finálním přihrávkám.

Biron se stěhuje do Madison Square Garden

Zkušený brankář Martin Biron se v zámořské NHL stěhuje z New Yorku Islanders ke konkurenčním Rangers. S novým zaměstnavatelem podepsal Biron jakožto volný hráč dvouletý kontrakt, během nějž si vydělá celkem 1,75 miliónu dolarů.

Dvaatřicetiletý Biron bude v NHL chytat ve čtvrtém týmu, v minulosti hájil barvy Buffala a Philadelphie. Celkem zasáhl do 462 zápasů a v průměru inkasoval 2,63 branky na utkání při úspěšnosti zákroků 91 procent. V uplynulé sezóně se Biron v brance objevil v 29 duelech. Průměrně obdržel 3,27 gólu na utkání a úspěšnost zákroků měl 89,6 procenta.

Gončar opouští Pittsburgh, upsal se na tři roky Ottawě

Velkou posilu do obranných řad získali v NHL hokejisté Ottawy. Senátorům se z pozice volného hráče upsal na následující tři sezóny ruský bek Sergej Gončar. V novém působišti si šestatřicetiletý zadák vydělá celkem 16,5 miliónu dolarů, přičemž jeho smlouva obsahuje klauzuli o nemožnosti výměny do jiného klubu bez hráčova souhlasu.

Gončara si do prestižní soutěže vybral jako celkově 14. hráče draftu v roce 1992 Washington, jehož dres poprvé oblékl v sezóně 1994/95. Poté hájil také barvy Bostonu a Pittsburghu, s nímž před rokem dobyl svůj první Stanleyův pohár.

Gončarovi chybí jen devět utkání k dosažení tisícovky odehraných zápasů v základní části NHL. Dokázal nasbírat již 684 kanadských bodů za 202 branek a 482 asistencí. V uplynulém ročníku zaznamenal v 62 startech 50 bodů díky 11 gólům a 39 nahrávkám.

Meszároš míří z Tampy Bay do Philadelphie

Hokejisté Philadelphie získali v NHL výměnou za právo volby v druhém kole draftu slovenského obránce Andreje Meszároše z Tampy Bay. Vedení klubu navíc prodloužilo kontrakt s dalším bekem Braydonem Coburnem, jemuž podpis dvouleté smlouvy zajišťuje celkový příjem 6,4 miliónu dolarů.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Považské Bystrice Meszároš má v NHL na kontě 379 utkání, v kterých nasbíral 143 bodů díky 34 brankám a 109 asistencím. V minulosti oblékal také dres Ottawy. V uplynulé sezóně odehrál za Lightning 81 zápasů s bilancí 17 bodů za šest tref a 11 přihrávek.

O necelý rok starší Coburn byl osmičkou vstupního draftu 2003, kdy si ho vybrala Atlanta. V dresu Thrashers ale odehrál jen 38 utkání a naplno se prosadil až ve Philadelphii. V NHL má na kontě 297 utkání a připsal si 95 bodů za 24 branek a 71 asistencí.

V 81 utkáních základní části minulé sezóny, na jejímž konci hráli Flyers finále Stanleyova poháru, zaznamenal Coburn 19 bodů, když se pětkrát zapsal do střelecké listiny a ve 14 případech u gólu asistoval. V play off přidal v 23 duelech jednu branku a tři nahrávky.

Tanguay se po dvou letech vrací do Calgary

Třicetiletý hokejový útočník Alex Tanguay je po dvou letech opět hráčem Calgary. Po dnešním otevření trhu s volnými hráči se s vedením Plamenů dohodl na ročním kontraktu s platem ve výši 1,7 miliónu dolarů.

Dvanáctý hráč draftu 1998, kdy po něm sáhlo Colorado, v jehož dresu také následně působil, hrál za Calgary již v letech 2006 až 2008. Posléze hájil také barvy Montrealu a Tampy Bay, za niž v minulém ročníku odehrál 80 utkání a připsal si 37 bodů za deset branek a 27 asistencí. Celkem má Tanguay v NHL na kontě 739 zápasů a 617 bodů díky 203 gólům a 414 nahrávkám.

Fin Lydman vyztuží obranu Anaheimu

Dvaatřicetiletý finský zadák Toni Lydman uzavřel v NHL tříletou smlouvu s vedením Anaheimu. Kontrakt, který podepsal jako volný hráč, mu vynese celkem devět milionů dolarů.

Rodák z Lahti Lydman má za sebou v zámoří devět let, z nichž čtyři strávil v Calgary a pět následujících v Buffalu. Po skončení uplynulé sezony dal najevo, že by rád změnil působiště.

V minulém ročníku odehrál 67 utkání a připsal si 20 bodů za čtyři góly a 16 přihrávek. Celkem má Lydman v NHL na kontě 660 odehraných duelů a nastřádal 198 bodů díky 33 brankám a 165 asistencím.

Reklama

Související témata: