Hlavní obsah

Hejduk zahájil sezónu dvěma góly

NEW YORK

Milan Hejduk hned v úvodním utkání letošního ročníku NHL rázně vykročil za obhajobou trofeje pro nejlepšího střelce, kterou získal v posledním ročníku soutěže. Jeho Colorado deklasovalo Chicago 5:0 a český útočník k němu přispěl dvěma trefami do černého. Famózně se uvedly další hvězdy Avalanche.

Článek

Nová posila Paul Kariya jednou skóroval a dvakrát na branku přihrál, stejně úspěšný byl Joe Sakic, Peter Forsberg na gól nabíjel třikrát. Bod za asistenci si připsal i druhý z bývalé "kačeří" dvojice Teemu Selänne.

Kouč Colorada postavil Kariyu a Selänneho do jednoho útoku a doplnil je Safikem, taková volba se ukázala jako šťastná. Tento útok za osm minut zařídil vedení 2:0.

"Cítil jsem se fantasticky," prohlásil Kariya. "Hrál jsem v útoku se dvěma perfektními hráči. S Teemu jsem samozřejmě už něco odehrál, ale s Joem jsme si chtěli zahrát už dlouho a je to sen, že se to skutečně podařilo."

Skvělý výkon odvedl také švýcarský brankář David Aebischer. Nástupce legendárního Patricka Roye zneškodnil všech 31 střel a připsal si sedmou vychytanou nulu v kariéře a již třetí proti Chicagu.

Rangers promrhali náskok

New York Rangers vedli na ledě Minnesoty ještě téměř v polovině utkání 3:1, když jednu z jejich branek zaznamenal pohotovou tečí Nedvědovy střely Jan Hlaváč, ale nakonec odjeli s prázdnou. Domácí totiž vymazali dvoubrankové manko během pouhých 28 sekund a první z dvojice slepených gólů dal český obránce Filip Kuba. Hosté se již nevzpamatovali, pustili soupeře do vedení ještě před druhou sirénou a neprosadili se ani ve třetí části, kdy naopak znovu inkasovali.

"Tenhle tým by si měl vzít oddechový čas pokaždé, když se dostane do vedení o dva góly," prohlásil ruský útočník Rangers Alexej Kovaljov. "Hráči se dostanou do euforie a začnou riskovat, a to by neměli. Měli bychom hrát více defenzivně, pohlídat si vlastní obranné pásmo," rozjímal.

Ani vynikající výkon debutujícího brankáře Marka-Andre Fleuryho nemohl Pittsburghu pomoci k úspěchu v domácím utkání s Los Angeles. Penguins zcela selhali v ofenzivě, když Čechmánkova náhradníka Cristobala Hueta ohrozili za celý zápas jen jedenácti střelami a prohráli 0:3.

Vítězný gól dali hosté už po 38 sekundách hry ve vlastním oslabení. Eric Belanger skóroval po rychlém protiútoku hned první střelou na branku, když se švihem trefil nad Fleuryho levé rameno.

"První střela skončila gólem. To nám moc nepomohlo," řekl osmnáctiletý gólman Pittsburghu. "Nebyl to dobrý začátek, ale nezbylo, než na to nemyslet a chytat dál." Fleury ze sebe nepříjemný moment setřásl a zbytek zápasu odchytal skvěle. Zlikvidoval 46 střel včetně trestného střílení. Inkasoval už jen jednou, třetí gól hostí padl do opuštěné branky při power play.

Mladý brankář si tak vysloužil slova uznání i od hvězdného Maria Lemieuxe, který v zápase pouze jednou vystřelil na branku, zato byl na ledě při dvou obdržených gólech. "Chytal výtečně. Prokázal, že má obrovský talent. Ani jsme nemohli doufat, že se takhle vypořádá se svým debutem," prohlásil nejslavnější hráč a majitel klubu.

V dresu Los Angeles se výrazně prosadili slovenští hokejisté. Žigmund Pálffy jeden gól dal a na další přihrál, po asistenci zaznamenali Lubomír Višňovský a Jozef Stümpel.

Pittsburgh - Los Angeles 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 1. Belanger, 36. Klatt, 60. Pálffy. Střely: 11:49. Diváci: 16.986.
Tampa Bay - Boston 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)
Branky: 2. a 29. Stillman, 23. Afanasenkov, 36. Richards, 53. Taylor - 51. Axelsson. Střely: 25:30. Diváci: 20.454.
Minnesota - NY Rangers 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)
Branky: 10. Bouchard, 30. Kuba, 31. Johnson, 35. Bombardir, 57. Daigle - 15. Hlaváč (Nedvěd), 28. Poti, 28. Barnaby. Střely: 19:28. Diváci: 18.568.
Colorado - Chicago 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky: 31. a 49. Hejduk, 6. Kariya, 8. Sakic, 28. Blake. Střely: 29:31. Diváci: 18.007.
Phoenix - St. Louis 2:1 v prodl. (1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 9. Langkow, 65. Kolanos - 36. Tkachuk. Střely: 21:24. Diváci: 14.884

Reklama