Hlavní obsah

Když miliardy a milióny létají NHL. Kde by mohl Gretzky dnes být

PRAHA

Milióny jsou v jejich případě ne zcela přesným řádem. Miliarda je zde na pravém místě. Někteří pánové se během dvou sekund dokáží zajistit na celý život. Takový čas asi zabere jeden podpis na správné listině. Poté se radují manželky, příbuzenstvo i budoucí vnuci a pravnuci. Být prvotřídním hokejistou má své klady.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Ilja Kovalčuk v dresu New Jersey

Článek

A majitelé klubů NHL to ví. Proto se nerozpakují a jsou štědrými. I jim se vše vrátí. Tedy většinou. S přibývající sezónami apetit a trh roste, nadouvá se. Kde by byl dnes Gretzky? Hokejová ikona, která začínala před třiceti lety.

NHL nyní hýbe Ilja Kovalčuk a jeho astornomický kontrakt s New Jersey - 17 let a 102 miliónů dolarů. V české měně jde o závratné dvě miliardy. Takovou částku nedají dohromady všechny rozpočty klubů české extraligy. Teď to má mít jeden hokejista. Smlouva ale není potrvzena, vedením NHL neprošla. Pokud se ale tak stane, zrodí se jeden z nejlukrativnějších paktů zámořské ligy. „Jednání trvala déle, než jsme předpokládali, ale Ilja je opravdu šťastný," řekl Kovalčukův agent Jay Grossman. Kdo by nebyl.

Hokejový útočník Alexander Ovečkinfoto: Reuters/Mike Segar

Absolutórium si zaslouží i dohoda dalšího Rusa. Alexander Ovečkin ujednal s Washingtonem dohodu na třináct let za 124 miliónů dolarů.  „Jsem opravdu šťatný, Washington je můj domov,“ rozplýval se hodiny poté Alexander s příziviskem Veliký. Kdo by také nebyl šťatný.

Ale co třeba Wayne Gretzky? Jak by rostlo jeho konto?  Hráč, který má téměř tisíc bodů náskok před druhým Markem Messierem v historickém bodování NHL. The Great One dosáhl plnoletosti v roce 1979. Tehdy mu majitel Edmontonu nabídl tři milióny za rok po dobu deseti let. Přitom Gretzky nebyl ještě žádnou hvězdou, ale tušení tu bylo.

Wayne Gretzky se postavil i na lavičku Phoenixufoto: ČTK/AP/Ross D. Franklin

Co by dostal, kdyby začínal nyní? To je otázka. Jen pro srovnání dvou mega hvězd. Ovečkin za prvních pět sezón v NHL nasbíral 529 bodů, za stejné období Gretzky sehrál jen o tří utkání méně. Jeho bodové konto ukázalo na cifru 914! Co by dnes mohl během dvou vteřin podepsat...

Kanada má v současnosti jiného hrdinu. Sidney Crosby, supertalent, který je považován za Gretzkyho nástupce. Dvaadavcetiletého útočníka pojí pouto s Pittsburghem. A to na pět let za 43,5 miliónů dolarů z roku 2007. „Hraju a žiju tu opravdu rád a chci tu zůstat spoustu let,“ pěl slova chvály po podpisu.

V hirearchii nejvýživnějších smluv má svém místo i Jaromír Jágr. S Washingtonem se v roce 2001 dohodl na sedm let za sedmdesát miliónů dolarů a v ročníku 2005/2006 byl nejlépe placeným hokejistou NHL, jeho plat činil 8,36 miliónů dolarů.

Reklama