Hlavní obsah

NHLPA podala námitku proti neuznání Kovalčukovy smlouvy

Hráčská asociace NHLPA podala námitku proti neuznání kontroverzní smlouvy ruského hokejisty Ilji Kovalčuka s New Jersey vedením NHL. Podle něj rekordní sedmnáctiletý kontrakt na celkem 102 miliónů dolarů záměrně obchází regule o platovém stropu. NHLPA tvrdí, že kontrakt je v souladu s kolektivní smlouvou mezi NHL a hráčskou asociací. O kauze tak bude rozhodovat nezávislý soudce, který buď ponechá kontrakt v platnosti, nebo nikoliv a Kovalčuk se stane opět nechráněným volným hráčem.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Ilja Kovalčuk z New Jersey (vlevo) se raduje s Martinem Škoulou (uprostřed) a Andy Greenem z branky.

Článek

Sedmadvacetiletý Kovalčuk se upsal Devils až do roku 2027, tedy až do svých 44 let. Za prvních deset let smlouvy si má vydělat celkem 95 miliónů dolarů a jen sedm miliónů dolarů za zbývajících sedm let. Posledních pět let mu zaručuje jen 550 tisíc dolarů.

Na rozdíl od Kovalčukova kontraktu NHL loni povolila smlouvy Mariána Hossy v Chicagu a Chrise Prongera ve Philadelphii. Hossa uzavřel s Chicagem dvanáctiletou smlouvu do roku 2021 (tedy do svých 42 let) na 62,8 miliónu dolarů, přičemž poslední dva roky má příjem jen 750 tisíc a dvě sezóny předtím rovný milión dolarů. Přitom prvních sedm let bere 7,9 miliónu dolarů. Pronger se upsal do roku 2017, kdy mu bude 43 let. Sedmiletý kontrakt mu zaručuje výdělek 35 miliónů dolarů, ale poslední dva roky bude brát jen 525 tisíc za sezónu.

Kovalčuk stihl v NHL za 621 utkání 642 bodů za 338 gólů a 304 asistencí. V play off odehrál kvůli působení ve slabé Atlantě jen devět zápasů a připsal si jedinou výhru letos s Devils proti Philadelphii. Pro New Jersey se rozhodl kvůli touze vybojovat Stanleyův pohár. Do Devils přišel z Atlanty v únoru, když odmítl nabídku Thrashers na nový kontrakt na 12 let s celkovým příjmem 101 miliónů dolarů.

Pokud by u arbitráže uspěla NHL a Kovalčuk se stal nechráněným volným hráčem, musel by jednat o smlouvě znovu. Vedle Devils o něj měly zájem v NHL v posledních dnech před podpisem s New Jersey také Los Angeles a New York Islanders, do KHL se jej snažil zlákat Petrohrad na tříletou smlouvu údajně až na 14 miliónů dolarů ročně.

Reklama

Související témata: