Hlavní obsah

Niemi čeká na rozhodnutí Chicaga, arbitr mu přiřkl 2,75 miliónu dolarů

CHICAGO

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Brankář Chicago Blackhawks' Antti Niemi.

Článek

Další nelehké rozhodnutí čeká v zámořské NHL vedení hokejistů Chicaga. Nezávislá arbitráž přiřkla finskému brankáři Anttimu Niemimu plat na příští sezónu 2,75 miliónu dolarů, ale Blackhawks si mohli dovolit nabídnout mu maximálně jen dva milióny, aby se vešli pod platový strop příští sezóny stanovený na 59,4 miliónu dolarů.

Niemi, který v minulé sezóně patřil ke hlavním strůjcům vítězství Jestřábů ve Stanleyově poháru po 49 letech, ale pobíral jako nováček pouze necelých 827 tisíc dolarů, by tak mohl být dalším z řady hráčů, kteří vítězný tým přes léto opustili. Pokud vedení klubu na plat stanovený arbitrážním soudem nekývne, stane se Niemi nechráněným volným hráčem.

Gólman chtěl 4 milióny

Šestadvacetiletý brankář údajně požadoval dokonce až čtyři milióny dolarů. Nyní se čeká na rozhodnutí klubu, který kromě vysokých hráčských smluv pro mladé tahouny Patricka Kanea a Jonathana Toewse (oba 6,3 miliónu na příští sezónu), dalšího útočníka Mariána Hossu (5,275 mil.), obránce Briana Campbella (7,143 mil.) s Duncanem Keithem (5,538 mil.) tíží hlavně vysoký kontrakt s dalším brankářem Cristobalem Huetem (5,625 mil.).

Nezanedbatelné jsou také výkonnostní bonusy hráčům z minulého ročníku, které vyšplhaly ke čtyřem miliónům dolarů, ale budou se započítávat do platového stropu v sezóně následující. Pokud by Blackhawks nechtěli Niemimu nabídnout novou smlouvu, mohou se ho také pokusit rychle vyměnit do jiného týmu NHL.

Finský gólman sice odchytal v základní části prestižní soutěže dosud jen 42 zápasů, v nichž si připsal 27 výher a v průměru inkasoval 2,32 branky na zápas při úspěšnosti zákroků ve výši 91 procent, ale při nejistých výkonech Hueta dostal přednost v letošních vyřazovacích bojích. Kromě jedné třetiny odchytal celé play off, vychytal 16 výher, průměrně obdržel 2,63 gólu na zápas, úspěšnost zákroků měl 91 procent a dvakrát udržel čisté konto.

Reklama

Související témata: