Hlavní obsah

VIDEO: Bitkař NHL mimo led: pije vodu, jí zeleninu, čte knížky. Takový je David Kočí

PRAHA/DENVER

Mstitel, ochránce, bitkař. To je David Kočí. První český hokejista, který získal takovou vinětu v NHL. Dva metry živé váhy, které mluví především pěstmi. Ale ani klasickou hokejku nemá jen na opírání. V zámoří tento útočník vstřelil dva góly. I když čas na lavici hanby má podstatně navrch - 107 zápasů a 381 trestných minut. Problém? Ne. On je přece rváč. V příští sezóně bude opět chránit spoluhráče v Coloradu, v Denveru podepsal roční kontrakt.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Český bitkař David Kočí v dresu Colorada (vlevo) v pěstním souboji s Brianem McGrattonem z Calgary.

Článek

Davide, umíte si představit, že byste se svým stylem hrál v české extralize? O tom jsem nepřemýšlel, musel bych se přizpůsobit a být trochu opatrnější. (úsměv)

Následující ročník NHL je ještě daleko, ale vy už jste v Americe, proč? V Čechách to je pěkný, ale já žiju v Praze. Celý den bych jezdil po městě. Tréninky, posilovna, led. Občas taky chodím na box, takže bych hodně času strávil v autě s báglem a s trenýrkami do posilovny. Neměl bych čas na relaxaci, tady mám lepší podmínky. V Praze jsem byl asi tři měsíce, udělal jsem hrubou přípravu, celé to dokončím tady.

Trénoval jste sám? Jo, jo. Znám své tělo. Akorát jsem chodil boxovat s Pavlem Hakimem Majerem.

Dáváte více boxu, nebo hokeji? Posledních pár let jsem dával více hokejové stránce, protože hrát NHL, není vůbec o rvačkách, musíte být platný pro tým. Snažím se vše skloubit. Led, rvačky, aby vše fungovalo.

David Kočí z Colorada v bitce s Brianem McGrattanem z Calgaryfoto: Reuters/Mark Leffingwell

Změnil jste přípravu oproti začátkům v NHL? Určitě, člověk se učí. Pokud chcete růst, musíte získávat informace. Snažím se dělat kvalitu, ne kvantitu. Ono vypadá dobře, když dřete, ale účinek není takový.

Z čeho čerpáte? Kondiční trenéři v Americe vám poradí, ale i kluci kolem mají zkušenosti. V Čechách mi přijde, že hráči moc trénují, potom jsou sedření a nemají chuť. To podle mě není dobře.

Jak odpočíváte? Jednou týdně jdu na masáž, jinak si přečtu knížku, jdu do kina, prostě si udělám pohodu. Zkrátka žádný stres. V sezóně už žijete den před zápasem v napětí.

Dodržujete i stravu? Jím hovězí maso, ryby, rýži, ale hlavně hodně zeleniny, ovoce a piju především čistou vodu. Poznal jsem, že ne jen trénink, ale i strava je důležitá, to samé spánek.

Alkohol jste si tedy zakázal? Občas sklenička na chuť, ale neožírám se. V Čechách jsem si dal maximálně dvě piva.

Takže kariéra bitkaře není jen o svalech, ale i o zodpovědném přístupu k životu?

Přesně tak, pokud chcete hrát na vysoké úrovni, tak tomu musíte podřídit i životní styl.

Reklama

Související témata: