Hlavní obsah

Hokejisté Calgary a Montrealu se již těší na duel pod širým nebem

CALGARY

Nová sezona NHL ještě nezačala, ale někteří některé týmy mají už nyní o jejích vrcholech jasno. K magnetům soutěže mají patřit utkání pod širým nebem, která se tentokrát uskuteční hned dvě. Na Nový rok přivítá Pittsburgh hokejisty Washingtonu a 20. února bude Calgary hostit mužstvo Montrealu na fotbalovém McMahon Stadium.

Článek

Do kolébky hokeje Kanady se duel pod širým nebem vrátí po více než sedmi letech. V Edmontonu, který stejně jako Calgary leží v provincii Alberta, se 22. listopadu 2003 hrálo první venkovní utkání regulérně započítávané do základní části NHL. I tehdy u toho byl slavný Montreal, který zdolal domácí Oilers 4:3.

Dres poraženého týmu v roce 2003 oblékl i zkušený zadák Steve Staios, který se stal v průběhu minulé sezony součástí vůbec první hráčské výměny mezi dvěma provinčními rivaly Edmontonem a Calgary. V únoru příštího roku by tak měl v kanadském derby s Montrealem obléci dres Plamenů. "Cítím se jako šťastlivec, že dostanu další šanci si v takovém utkání zahrát," řekl novinářům Staios během prohlídky stadionu.

Fanoušci v Calgary si to zaslouží

Dobře si uvědomuje, jakou událostí bude duel pro kanadské fanoušky. "Vím, jakou tradici má hokej tady v Calgary. A také vím, jak skvělé fanoušky máme. Bude to historická událost a myslím si, že fanoušci tady si to doopravdy zaslouží," uvedl Staios. Jen doufá, že všichni aktéři nebudou muset čelit takové zimě, jaká provázela utkání před více než sedmi lety.

"Byla opravdu zima a nebylo to příjemné, ale i kvůli tomu si to budou lidé navždy pamatovat," vzpomínal Staios. Teploty v Edmontonu tehdy s přispěním studeného větru spadly až k minus 30 stupňům Celsia. "Budu raději, když v Calgary bude tepleji," dodal Staios.

Během zápasů kanadského fotbalu pojme hlediště McMahon Stadium, kde se konal také zahajovací a závěrečný ceremoniál olympijských her 1988, téměř 36 tisíc fanoušků. Při hokeji budou místa ještě přidána. "Věříme, že se dostaneme někam okolo 40 tisíc míst," uvedl prezident Flames Ken King.

Montreal v bílém, Flames pruhovaní

Představeny již byly dresy, v nichž oba týmy nastoupí. Zatímco Montreal se představí v bílých, určených pro nadcházející sezonu, domácí Flames obléknou pruhované trikoty, které nosil tým Calgary Tigers. Tigers byli prvním profesionálním hokejovým klubem sídlícím v Calgary. V roce 1921 pomohli založit soutěž Western Canada Hockey League. V sezoně 1923/24 se Tygři dostali do finále Stanley Cupu, v němž nestačili právě na Montreal a prohráli 1:6 a 0:3.

Dresy budou vyvedeny v červené a zlaté barevné kombinaci, ale s logem Flames. "Myslím, že to je skvělé. Je to velká šance pro nás dát najevo respekt vůči těm, kdo hráli v minulosti a patří do hokejové historie," prohlásil Staios.

Den po utkání NHL se na stadionu odehraje další zápas pod širým nebem, v němž se v rámci WHL střetnou Calgary Hitmen a Regina Pats. "Bude to takový dodatek k této úžasné události a navíc bude mít možnost vidět tuhle skvělou hru venku víc lidí," uvedl King.

Reklama

Související témata: