Hlavní obsah

Schumacher: Prožil jsem bláznivý víkend

SUZUKA

Osmým místem při Velké ceně Japonska napsal Michael Schumacher tečku za sezónou, která mu přinesla už šestý titul mistra světa. Přes druhý nejhorší letošní výsledek tak mohl slavit obhajobu prvenství v celkové klasifikaci. Šestým titulem se navíc stal momentálně nejúspěšnějším jezdcem F1 v historii.

Foto: Hoch Zwei

Michael Schumacher na ramenou svých mechaniků.

Článek

"Byla to velmi náročná sezóna. Měli jsme slabší rozjezd a závěr šampionátu se po několika našich výpadcích změnil v drama. V Suzuce to byl pak jeden z nejtěžších závodů, jaké jsem kdy jel. Možná vůbec nejtěžší.

Prožil jsem hodně bláznivý víkend. Začalo to už kvalifikací. Jel jsem na hodně mokré dráze. Bylo těžké jet v takových podmínkách, ale měl jsem radost z výkonu Rubense Barrichella. I jeho výkon mi dával naději, že budeme v neděli slavit dva tituly mistra světa.

Obdiv mechanikům

Nakonec se to naplnilo, ale vůbec to nebylo snadné. Zejména když jsem měl kolizi v jedné ze zatáček, kdy Sató nechal otevřený vnitřek zatáčky. To přece znamená, že vás nechává projet. Ale on mi cestu zatarasil. Nemohl jsem uhnout, srážka byla nevyhnutelná.

Bylo neuvěřitelné, jakou rychlostí se s problémem mechanici vypořádali. Bylo mnohem snazší se pak vrátit na trať, i když jsem se musel probíjet celým startovním polem. Věřil jsem, že Rubens udrží vedení, což by mi zaručilo titul bez ohledu na moje umístění. Ale přesto jsem se snažil bodovat, nikdy nevíte, jestli auto vydrží až do cíle.

Nemohl jsem si dovolit uhnout

Druhý krizový okamžik přišel jen několik málo kol před koncem závodu, kdy jsme společně s Ralfem vylétli. Na rovince před šikanou jsem skoro neviděl, probrzděná pneumatika vytvořila velké vibrace. Ale potřeboval jsem osmé místo, nemohl jsem si dovolit uhnout.

Jsem nesmírně šťastný a hrdý, že mohu být členem stáje Ferrari. Oba triumfy mě těší zvláště proto, že po nevydařených závodech v Německu a Maďarsku, kde jsme získali tři body, nás mnozí už odepsali. Museli jsme si vyslechnout a přečíst spoustu nepěkných věcí.

Srovnání s Fangiem není objektivní

Hodně lidí mě přirovnává k Fangiovi. Ale nemám to rád. Není to správné, neexistuje objektivní měřítko. Respektuji, co dokázal v tehdejší době, s tehdejším vozem a za tehdejších předpisů.

Je to zvláštní triumf. Byl jsem zvyklý tituly mistra světa slavit po vítězstvích, ale tentokrát jsem skončil až osmý. A stejně se mohu opájet radostí. Byla to náročná sezóna. Končit nehodlám. Dopřejte mi klid a prostor si titul vychutnat."

Reklama

Související témata: