Hlavní obsah

Zápas v Edenu možná, evropská divize NHL zatím určitě ne, říká jeden z šéfů soutěže

Praha

Hudbou hodně vzdálené budoucnosti jsou zatím zápasy třeba Pardubic nebo Sparty proti New Yorku Rangers či Detroitu o body do tabulek NHL. Nic na způsob evropské divize nejslavnější hokejové soutěže planety se v dohledné době nechystá, potvrdil v Praze viceprezident NHL pro mezinárodní vztahy Ken Yaffe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Edenu se hraje fotbal i třeba rugby. A co hokejová NHL?

Článek

Nejslavnější hokejová soutěž planety ve svých expanzivních plánech s podobně složitým projektem zatím nepočítá. „Není to náš záměr. I přes postupující globalizaci by to bylo nesmírně náročné a finančně nákladné,“ tvrdí Yaffe.

Přesto NHL doufá, že se brzy konečně podaří vytvořit životaschopnou kontinentální soutěž, kterou by bylo možné se zámořskou ligou propojit. „Napadá mě, že by třeba její vítěz mohl být nasazen přímo do Stanley cupu, nebo by se více týmů z evropské ligy mohlo zapojit rovnou do play-off,“ přemítá Yaffe o variantě jakéhosi kompromisního modelu. Poslední evropský pokus o Ligu mistrů měl ale jen jepičí život, a tak je pokračování poměřování nejlepších evropských a amerických mužstev zatím v nedohlednu.

Evropští diváci se tak budou muset spokojit se zápasy NHL Premiere, jejichž počet se postupně navyšuje – letos se kromě Prahy bude hrát i v Helsinkách a ve Stockholmu. „Nabídek na pořádání těchto zápasů máme mnoho. Když jsem byl v roce 1994 s Winnipegem v Helsinkách, nebyla v Evropě žádná aréna pro NHL. Po výstavbě Hartwall areny už jich vznikla spousta podle zámořského vzoru,“ říká Yaffe. A tak se přípravné duely klubů NHL odehrají letos i v Mannheimu, Petrohradě, Malmö, Rize či dokonce v severoirském Belfastu.

Nereálný podle viceprezidenta NHL není ani nápad šéfa pořádající společnosti České sportovní Miroslava Černoška na pořádání zápasu NHL pod otevřeným nebem v pražském Edenu. „Je to možné, i když při těch nákladech na akci musíme brát v potaz hrozbu nepřízně počasí a případného odložení zápasu,“ řekl Yaffe a naznačil, že by si pro takový zápas představoval větší kapacitu než 21 000 diváků v pražské Synot Tip Areně.

Reklama

Související témata: