Hlavní obsah

Williams: Sbohem! Trojnásobný vítěz Stanley Cupu ukončil kariéru

V 39 letech po 19 sezonách strávených v NHL, během nichž třikrát zvedl nad hlavu slavný Stanleyův pohár, se kanadský útočník Justin Williams rozhodl ukončit kariéru. Informovala o tom oficiální stránka zámořské hokejové soutěže. O odchodu do sportovního důchodu uvažoval již před rokem, nakonec se ale rozhodl jen vynechat první část sezony a v lednu se vrátil do Caroliny.

Foto: Duane Burleson, ČTK/AP

Justin Williams (vpravo) z Caroliny v souboji s Lukem Glendeningem z Detroitu.

Článek

„Děkuji vám všem, končím s hokejem," prohlásil dojatý Williams. "Od té doby, co jsem den po mých devatenáctých narozeninách poprvé vstoupil do ligy, mi tato hra přinesla tolik, že jí to nikdy nebudu schopen splatit. Získal jsem nespočet zkušeností, vztahů i zažil strasti, které ve mě navždy zůstanou i v další části života," vyznal se dvojnásobný mistr světa z let 2004 a 2006.

Rodáka z Cobourgu si vybrala v roce 2000 v prvním kole draftu jako 28. v pořadí Philadelphia. Vedle dresu Flyers působil Williams rovněž v Los Angeles, Washingtonu a Carolině, kde nosil v sezoně 2018/19 i kapitánské céčko. Celkem odehrál v základní části NHL 1264 utkání, v nichž vstřelil 320 gólů a přidal 477 asistencí.

Dalších 102 bodů (41+61) zaznamenal v play off, Stanley Cup slavil v roce 2006 s Hurricanes a v letech 2012 a 2014 s Kings. V roce 2014 získal rovněž Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. Poslední utkání odehrál 19. srpna, kdy Carolinu vyřadil v prvním kole play off Boston.

Williams je jedním z devíti hráčů v historii NHL, kteří vstřelili 100 gólů a získali Stanley Cup se dvěma různými týmy. Proslul zejména v rozhodujících sedmých zápasech play off, v nichž dosáhl 15 bodů (7 branek a 8 asistencí), což se nikomu jinému nepodařilo, a jeho tým v těchto devíti duelech osmkrát vyhrál a jen jednou odešel poražen. Za to si vysloužil přezdívku „Mr. Game 7."

Reklama