Hlavní obsah

Bude hokej na letní olympiádě? V Torontu se řeší i studená válka mezi NHL a KHL

PRAHA

Dva světy, které si vedou svou. Na jedné frontě uznávaná, slavná a tradicí opředená NHL. Proti ní z Evropy vyčnívající a ropnými penězi hnaná KHL. Soupeři, kteří hájí své zájmy. A to tvrdě. Dojde někdy ke změně? Alexander Medvěděv, prezident Kontinentální ligy, věří, že ano.

Článek

„Jsem přesvědčen, že v jednotě můžeme dosáhnout mnohem více, než když budeme v konfliktu. V první sezóně KHL jsme měli s NHL složitý vztah, mohl bych ho dokonce srovnat se studenou válkou, ale nyní je vše mnohem lepší,“ pronesl na mezinárodním summitu v Torontu Medvěděv.

Jedním z mnoha bodů k dohodě jsou i olympijské hry v Soči 2014. NHL nechce přerušit soutěž a vyslat hráče na tento turnaj. „Každý fanoušek ví, že NHL je součástí olympiády. Účast těch nejlepších je pro každého reklamou. Vážím si této soutěže, která se přerušuje na dva týdny a vychází vstříc olympijskému sportu. Pracujme společně,“ řekl v Torontu také prezident IIHF René Fasel.

Účast hráčů na Hrách podporuje i Fetisov

„Z pocitové stránky chci, aby hráči z NHL hráli na olympiádě. Z pozice obchodní už to není tak jednoduché,“ nechal se slyšet Ken Holland, generální manažer Detroitu. To prezident Toronta Brian Burke zašel ještě dále. Ale určitě myslel svá slova v nadsázce. „Přesuňte hokejový turnaj na letní olympiádu, potom budu hned souhlasit.“

Podaří se přesvědčit majitelé klubů, kteří apelují, že jejich hráči jsou unavení, mohou se zranit? A oni je přece platí. „Fanoušci si zaslouží nás vidět na olympijských hrách,“ pověděl kapitán Ottavy a hráč Švédska Daniel Alfredsson. Na jeho straně stojí i předseda KHL Vjačeslav Fetisov. „Bylo by špatné se neúčastnit. Budeme hovořit s NHL o partnerství."

V Torontu je také tématem možná budoucí divize NHL v Evropě. Zde má Fasel nekompromisní postoj. „Evropa je naše území, budeme se o něj bít. Jsme dost silní, abychom vytvořili něco svého, poté můžeme soutěžit. Fanoušci by to určitě přijali.“

Reklama

Související témata: