Hlavní obsah

Železný dinosaurus skončil. Hašek dál bojuje, Chelios v 48 opustil NHL

PRAHA

Železný Chris Chelios skončil. V osmačtyřiceti letech! NHL přišla o muže, kterému koluje v žilách řecká krev. Po 26 sezónách v nejprestižnější hokejové lize dal sbohem. Při jeho odchodu by se mu měli všichni uklonit. Odešel nejstarší obránce v historii této soutěže a druhý nejstarší hokejista vůbec. „Miloval jsem každou minutu,“ řekl, když se loučil.

Článek

Kdyby nemiloval, nemohl by tak dlouho trápit své tělo. V NHL začal v roce 1984 v Montrealu. Od té doby odehrál 1651 utkání v základní části a dalších 266 v play off. Nejvíce sezón odehrál v rodném Chicagu a Detroitu.

On skončil, jeho kamarád Dominik Hašek v pětačtyřiceti letech stále touží sbírat vavříny. Spolu se znají z hokejové šatny. Oba si v jednom dresu užili své, lidé se na ně těšili. Patřili mezi nejstarší exempláře ligy. „Fanoušci měli nachystané různé nápisy, dělali si z nás legraci. Například Chris Chelios si to užíval. Třeba přišli na zimák s cedulí, že dinosauři už vyhynuli. Kolikrát to bylo vážně vtipný,“ vzpomínal Hašek před rokem.

Když nemohl Chelios hrát NHL, zkusil v sedmačtyřiceti nižší soutěž. Podepsal kontrakt s Chicago Wolves v AHL, v týmu, který je farmou Atlanty. „Nemám žádný cíl, chci jen hrát. Je to výzva, chci vědět, jestli na to mám,“ řekl. Od chlápka, kterému táhlo na padesát sympatická slova. Kdo by to v jeho letech dokázal.

On na ledě se spoluhráči, kteří jsou staří jako jeho syn. „Je to legrace, ale oni jsou v pohodě, chci s nimi zažít dobré časy,“ nenechal se vyvést z míry majitel tří Stanley Cupů. Chelios se ale nechtěl smířit s nižší soutěží, bral to jako přípravu na vyšší level - NHL. „Být o tři roky starší není rozdíl, když je člověku dvacet, ale je to opravdu rozdíl, když je vám čtyřicet,“ připustil Hašek před lety. To slavil třiačtyřicet. Právě tito dva otrlí veteráni se často dobírali. Věk byl terčem vtípků.

Pouštní jízda na rotopedu v sauně

Chelios mohl odejít i do KHL, nabídky byly, mohl se za pár týdnů potkat s Haškem. Nestane se. Ani to, že by překonal Gordie Howea. Ten kariéru ukončil ve dvaapadesáti. „Slíbil jsem, že rok před tím skončím,“ pronesl jeho pronásledovatel před časem. Zabalil to o chvíli dřív. Přesto. Spoluhráči ani protihráči na něj nezapomenou.

Řek miloval saunu. A? Postavil si klidně do ní rotoped a hodinu šlapal. „Říká se tomu pouštní jízda. Nikdo jiný do toho nejde, jen blázen“ prozradil kdysi Darren McCarty, bývalý spoluhráč z Detroitu.

Teď zbyly jen vzpomínky. Těžké bylo odejít. Přiznal to i nestor NHL. „Tohoto momentu jsem se velmi děsil,“ přiznal Chelios. Má ho za sebou.

Chelios porovnává města Chicago a Detroit
Pizza: Dám přednost Chicagu. Miluju tenkou pizzu u Giordana. Abych ale zůstal korektní, na druhé místo s minimální ztrátou dávám Little Caesars.
Řecká jídla: Ho, ho. Tady je na tom lépe Detroit. Zdejší řecká čtvrť je podle mého nejlepší v USA.
Doprava: Vyhrává Detroit. V Chicagu je doprava desetkrát horší.
Parkování: Vyhráva Detroit. V Chicagu je parkování noční můrou.
Sportovní bary: Volím Chicago. Výjimkou je samozřejmě můj bar v centru Detroitu. Jinak je na tom lépe Chicago. Sportovní bary tam jsou na každém rohu.
Fanouškové: Lidé v Detroitu dokáží snadněji zapomínat. Když se nedaří v Chicagu, tak je zle.
Noční bary a hudba: Pokud máte rádi blues, tak Chicago. Jinak kraluje Detroit.

Reklama