Hlavní obsah

Finský hokejový brankář Niemi bude v NHL chytat za San Jose

SAN JOSE

Finský hokejový brankář Antti Niemi uzavřel jako nechráněný volný hráč v NHL roční smlouvu se San Jose na dva miliony dolarů. Sedmadvacetiletý Niemi pomohl v uplynulé sezoně Chicagu k zisku Stanleyova poháru, ale Blackhawks opustil na začátku srpna po arbitráži. Ta přiřkla Niemimu na příští sezonu plat 2,75 milionu dolarů a vedení Chicaga to neakceptovalo. V minulém ročníku bral Niemi 827 tisíc dolarů.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Antti Niemi ještě v dresu Chicaga

Článek

"Anttiho výkony v uplynulé sezoně mluví za všechno," řekl zámořským médiím generální manažer Sharks Doug Wilson. "Naším cílem bylo v létě vytvořit nejlepším možný brankářský tým a cítíme, že jsme v tom byli úspěšní," doplnil.

Niemi vytvoří dvojici s krajanem Anterem Niittymäkim, který přišel také jako volný hráč a naposledy působil v Tampě Bay. V záloze je připravený Němec Thomas Greiss.

Niemi se výrazně podílel na tom, že Chicago triumfovalo ve Stanleyově poháru po dlouhých 49 letech. V základní části uplynulé sezony vychytal v 39 zápasech 26 výher, měl průměr 2,25 inkasovaných branek na zápas a úspěšnost zákroků 91,2 procenta. V play off měl na kontě z 22 duelů všech 16 vítězství potřebných k triumfu, udržel si průměr 2,63 gólu na zápas a úspěšnost 91 procent.

Reklama

Související témata: