Hlavní obsah

Jágr a Gretzky nepřijedou, přesto má policie práci a byznys kvete

PRAHA

Hotely nejvyšší kategorie, luxusní autobusy, limuzíny, policie v pozoru. Záležitosti, které se také točí kolem pobytu hráčů NHL v Česku. Vzácný náklad si zaslouží také prvotřídní zacházení. Jaké? V podstatě jaké vás napadne. A s odpovědí: Dopředu splněno. NHL v Evropě to ale není jen led, góly a emoce fanoušků. To je hlavně byznys, který má přinést zábavu a samozřejmě peníze.

Foto: ČTK/AP

Zdeno Chára s Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL.

Článek

Boston a Phoenix sehrají příští víkend dvě utkání v pražské O2 aréně. Než k tomu dojde, musí zde hráči, trenéři, majitelé klubů a zástupci NHL žít. Každý tým bude mít k dispozici dva autobusy, dvě velká auta pro přepravu bagáže. Trenéři a kustodi se mohou těšit na minivan. A nejvyšším představitelům zámořské soutěže budou přiděleny limuzíny. „Vzhledem k dopravě je důležité, aby všichni jezdili na čas,“ říká Karel Tejkal z České sportovní, která akci pořádá.

Kritéria jsou na stejné výši i pro ubytování a stravu. V úvahu připadají jen pětihvězdičkové hotely. Příjezd účastníků se počítá na hodiny, ale cvrkot nepřestává. „Vše je předkomunikováno dopředu, ale mění se počty pokojů, catering, je to piplačka každý den,“ přidává ředitel pořádající agentury Vladimír Šafařík a rychle dodává. „Nechtějí extrémní záležitosti.“ Přesto. Kádě s ledem, fitko a přesné druhy ovoce jsou v šatnách standardem.

Úleva, že nedorazí Jágr ani Gretzky

Příjezd hokejových vyslanců z nejprestižnější ligy světa má ale i svá úskalí. Shrnuto do jednoho slova-bezpečnost. Akce tohoto typu je šancí pro fanoušky získat podpisy svých oblíbenců. „Ochrana lidí, hráčů, policie, městská plicie, cizinecká policie. Tyto záležitost běží už několik týdnů. Na bezpečnost týmů se dbá neustále,“ je rezolutní Šafařík.

Ale organizátorům mohlo být hůře, což i přiznávají. "V uvozovkách jsme rádi, že v týmech nejsou osobnosti jako Gretzky a Jágr. V tu chvíli by bezpečnostní rizika byla daleko větší. Kolem řada lidí, kteří se s nimi chtějí potkat, chtějí podpis,“ vyjmenovává Šafařík.

Přesto přijedou čeští hráči: David Krejčí, Petr Průcha, Radim Vrbata, Martin Hanzal a slovenská ikona Zdeno Chára. „Ten je hodně populární. Do Prahy se chystají fanoušci ze Slovenska, Německa, není to jednoduchý,“ dodává ředitel pořádající agentury.  Vždyť na víkendové dvě utkání je akreditováno 150 novinářů z osmi zemí. Mezi jsou i zástupci z Maďarska. Tato země by ráda pořádala v budoucnosti exhibici NHL na svém území.

Reklama