Hlavní obsah

VIDEO: Uklízečka ho vyháněla, jezdil metrem. Dnes je obr Chára respektovaným milionářem

PRAHA

Kdo ho nezná, neuhádne, že hraje hokej. Navíc patří mezi absolutní světovou špičku. Žádný voják v řadě. To je případ slovenského obra a těžkotonážníka Zdeno Cháry. Obránce Bostonu Bruins narostl do výšky 206 centimetrů. A váha? Do uhelných skladů nemusí, třiatřicetiletý zadák váží „jen“ 116 kilogramů. To je hráč, který kariéru začínal před patnácti lety také na Spartě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hokejista Boston Bruins Zdeno Chára.

Článek

„Probíjel jsem se, ukazoval každému, že hokej můžu hrát. Když jsem přišel do Sparty, tak to bylo takové pokračování ze Slovenska. V Čechách jsem našel druhou šanci. Věřili mi, proto můžu hokej hrát,“ řekl Chára po příjezdu do Prahy, kde o víkendu Boston sehraje dvě utkání s Phoenixem.

Ještě v minulém tisíciletí tohoto nadějného kluka objevil Jaromír Henyš. Za socialismu šéfmontér na stavbě, který se stal poté hokejovým agentem. „Je to krásné, když začnete spolupracovat se čtrnáctiletým chlapcem, který před vašima očima roste. Najednou má devatenáct, a vy si můžete říci: Můj hráč,“ napsal Henyš v knize Hokejový agent vypovídá.

Hokejisté Bostonu David Krejčí (vpravo) a Zdeno Chára.foto: ČTK/AP/ČTK/AP

Dnes slovenský reprezentant vyrostl do parametrů zámořské ligy. V Trenčíně ho přitom v mládí nechtěli prý kvůli výšce a neohrabanosti. „Tehdejší trenér juniorského týmu Ernest Bokroš povídal, že z mého syna nikdy nebude hokejista. Nyní jemu i ostatním ukázal opak,“ řekl před rokem Zdeněk Chára slovenskému serveru HN.

Když v sedmnácti přišel na Spartu, nejdříve se nestačil divit. Uklízečka ho poslala o sto metrů dále, tam kde je basketbalová hala. Dnes úsměvné. Ale on byl správně. „Měl jsem motivaci a podporu. Začalo to panem Henyšem až po trenéry na Spartě, kteří mi dali šanci. Jsem za to opravdu vděčný, strašně mi to pomohlo,“ vrátil se Chára myšlenkami do roku 1995.

Rád by na památky a ukázal je chlapcům

Po patnácti letech později projížděl Prahou opět. V neděli jako součást Bostonu. Sparta? Zůstala jen vzpomínka. „Nepoznal jsem vůbec nic. Už je to dávno, byl jsem tu v roce 1995, to to zde vypadalo trochu jinak. Navíc já neměl ani auto, jezdil jsem metrem,“ zavzpomínal na léta učení a časy, kdy peněženka nebyla naditá jako nyní.

Dnes má kontrakt na sedm a půl miliónů dolarů na rok, v Deníku úspěchů zapsané účasti v Utkáních hvězd v NHL, ceny pro nejlepší hráče zámořské ligy se mu také nevyhýbají. Když je třeba, dokáže se i pobít, což poznal na vlastní kůži i český ranař David Kočí. O víkendu ho uvidí i čeští diváci. Boston vs. Phoenix.

Předtím ale patrně dojde i na světem obdivovanou Prahu. „Uvidíme, jak bude čas, rád bych se prošel po Praze. Zavítal na pěkné památky a ukázal je chlapcům,“ přeje si nejvyšší hokejista nejuznávanější hokejové ligy světa. A možná zkusí i metro...

Jak Henyš našel Cháru
"Zdeno Chára byl můj kapitální kousek. Na toho nic nemá. To byl majstrštyk. Spoléhal jsem na to, že Amíci budou chtít největšího hokejistu na světě. Přitom stačilo málo a on nikdy nehrál hokej. Kdybych tenkrát neměl známého, co dělal s pumpovacíma bruslema, bylo po kariéře. Na Cháru s nohou šestnáctkou neexistovaly normální brusle. A ty pumpovací mu byly. S normálními bruslemi měl takové otlaky, že musel na operaci. "

Reklama

Související témata: