Hlavní obsah

Český klub poprvé doma proti NHL. Zaskočí Bílí tygři bostonské Medvědy?

PRAHA

Bude to historická premiéra. Ještě nikdy jakýkoliv český hokejový klub nevyzval na domácím ledě soupeře ze slovutné NHL. Bílí tygři z Liberce budou v tomto ohledu průkopníky, když v úterý večer přivítají na svém stadionu jeden z nejtradičnějších klubů slavné soutěže Boston Bruins. Pro něj bude zápas zpestřením před víkendovým startem NHL v Praze, Liberec ale bere duel jako velmi prestižní záležitost.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hlavní hvězdou Liberce je útočník Petr Nedvěd, který má na kontě spoustu sezón v NHL

Článek

Vstupenky na zápas byly v prodeji první červnový den a z pokladen zmizely během pouhých 55 minut. Fanoušci se navíc mohou v Liberci těšit na spoustu upomínkových předmětů na mimořádnou hokejovou událost. Navíc dostanou památeční bílý ručník, aby vytvořili v hledišti dokonalé "bílé peklo".

Dokonce se dostane i na ty příznivce, kteří už nemají šanci se do vyprodané haly dostat. Liberecký klub pro ně totiž připravil před libereckou radnicí na náměstí Dr.E. Beneše velkoplošnou LED obrazovku, na které poběží přímý přenos exhibičního utkání. To tak může sledovat až dalších 4 000 fanoušků. Na náměstí nebude chybět ani nezbytné občerstvení.

Liberec zkrátka věnuje duelu s Bostonem zaslouženou pozornost, vždyť domácí výběr se s klubem NHL utkal naposledy ještě před revolucí, když v září 1989 přijeli do Prahy Calgary Flames. Tehdy se proti nim ale postavil ve dvou zápasech reprezentační tým Československa, klubovému celku se taková pocta dostane poprvé.

Kladno a Pardubice na turné v zámoří

České kluby přitom už v minulosti své síly s NHL změřily, ovšem na severoamerickém území. Na konci roku 1977 vyrazily do zámoří celky Kladna a Pardubic, ovšem notně posílené o tehdejší reprezentanty. Dres s paní Poldi na prsou tak oblékali například Budějovičáci Dvořák a Pouzar nebo slovenští bratři Marián a Peter Šťastní. Za pardubickou Teslu zase chytal reprezentační gólman Králík a před ním válela litvínovská "dvojčata" Bubla s Hlinkou.

Takto vybavení zástupci čs. hokeje si v sérii zápasů proti klubům NHL nevedli vůbec špatně. Kladno vyhrálo na ledě Chicaga a Toronta a remizovalo s New York Rangers, prohrálo pouze s Clevelandem, který působil v NHL jen v letech 1976-78. Pardubice měly horší bilanci - porazily jen Minnesotu, na Philadelphii, Detroit, a New York Islanders jejich síly nestačily.

České kluby každopádně nezanechaly v zámoří špatný dojem, těžko lze proto uvěřit, že k další konfrontaci s NHL už nedošlo. Přitom týmy z NHL už od té doby sehrály zápasy například s týmy ze Švédska, Finska, Německa, nebo i Rakouska. V sobotu byl soupeřem Bostonu dokonce irský výběr Belfast Giants.

Atraktivní souboje se Sověty

Nejaktivnější ze všech zemí byl kupodivu ještě za dob "studené války" tehdejší Sovětský svaz. Zámoří oslnila v roce 1972 takzvaná Série století, kdy sborná v osmi zápasech s hvězdnou reprezentací Kanady vzdorovala až do posledního duelu a proto v následujících letech dostávaly sovětské kluby řadu pozvánek na turné do zámoří.

Následovalo tak několik Supersérií, ve kterých se několik klubů NHL utkávalo s týmy ze sovětské ligy. Například slavné CSKA Moskva tak v letech 1979-1991 sehrálo proti klubům NHL 30 zápasů, přičemž jich 22 vyhrálo. S podobnými počty příliš nezaostávalo ani moskevské Dynamo, Chimik Voskresensk, či Dynamo Riga. Lotyšský klub ostatně čeká další zápas ve středu proti Phoenixu.

Zápas Liberce s Bostonem začne o den dříve v 19 hodin v liberecké Tipsport Areně. Bude se hrát dle pravidel NHL, která však budou upravena o několik českých výjimek, například velikost útočného pásma. Přímý přenos utkání vysílá stanice Nova Sport.

Souboje českých klubů s NHL:
26.prosince 1977
NY Rangers - Poldi Kladno 4:4
Philadelphia Flyers - Tesla Pardubice 6:1
31. prosince 1977
Chicago Blackhawks - Poldi Kladno 4:6
Minnesota North Stars - Tesla Pardubice 2:4
2. ledna 1978
Toronto Maple Leafs - Poldi Kladno 5:8
Detroit Red Wings - Tesla Pardubice 5:4
4. ledna 1978
Cleveland Barons - Poldi Kladno 4:3
NY Islanders - Tesla Pardubice 8:3
5. října 2010
Bílí tygři Liberec - Boston Bruins ??

Reklama

Související témata: