Hlavní obsah

Česko hostilo opět NHL, padlo sedm gólů. Phoenix udolal Boston 5:2

Libor KalousSport.cz

První body z Prahy patří Phoenixu za výhru nad Bostonem 5:2. NHL má za sebou úvodní klání v O2 areně. Nejslavnější hokejová soutěž se opět předvedla v Česku. A šlo o povedenější představení než před dvěma lety. Pražské Vysočany už dlouho nezažily takové obležení a lidské hemžení. Češi, Slováci, Poláci, Němci i fanoušci ze zámoří. Show zpoza oceánu otevřela svoji bránu. A bylo plno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radim Vrbata z Phoenixu (vlevo) se snaží získat v souboji s bostonským Patricem Bergeronem.

Článek
Fotogalerie

Pro hráče přestal existovat uvolněný režim. Konec promenád, pohledů na Vltavu, obdivování Pražského hradu, pojídání hutných gulášů a popíjení světoznámého českého piva. Konec chvil příjemných, doba práce na ledu nastala.

První se mezi střelce zapsal Radim Vrbata z Phoenixu. A pobavil. V osmé minutě trefil puk ze vzduchu. Jemu patřil premiérový gólový aplaus, ten byl umocněn i jeho rodnou adresou - Česko. Nakonec byl i posledním střelcem.

A hráči z pořádající země mohli slavit opět, ale. Martin Hanzal jel sám na brankáře Bostonu, nedal. Stejně dopadl i jeho spoluhráč Petr Průcha. Na druhé straně neuspěl David Krejčí. Spálené šance viděli v hledišti i Martin Straka, Jiří Hrdina, Robert Reichel, Jiří Šlégr a další slavní čeští hokejisté. A také Jaroslav Pouzar, který vhodil symbolické buly rukou, kterou zdobil prsten za vítězství ve Stanley Cupu. Ty má dohromady tři. „Při takové příležitosti jsem si ho vzal, jinak je mám v bance. To od té doby, co byl okraden Jirka Hrdina,“ vzpomínal o druhé přestávce bývalý reprezentant.

Obránce Bostonu Matt Hunwick (vpravo) se snaží odstavit Petra Průchu z Phoenixu.foto: Právo/Jan Handrejch

V té době už Boston prohrával 0:4. A překvapení na úvod sezóny nebylo daleko. „Já když hrál, tak v Phoenixu ještě ani nevěděli, že u nich bude NHL, vždyť tam je dvanáct měsíců teplo,“ usmál se Pouzar.

Do poslední třetiny šel tým vedený slovenským obráncem Zdenom Chárou s nelehkým úkolem. Ten zněl, dát minimálně pět branek, aby se stav otočil. „To už nedají, možná jeden,“ tipoval rodák z Čakovce.

Odhad nebyl přesný, ale vítěz se neměnil. Což viděli i hráči české fotbalové reprezentace, kteří přišli na utkání. Ti se ve třetí části dočkali i bitky. Zde měl v krátké boxerské vložce navrch bostonský Medvěd Campbell nad Fiddlerem od Kojotů. Což fanoušci kvitovali. Souboje a zámoří, to k sobě zkrátka patří.

Druhé představení NHL je na programu za pár hodin na stejném místě, a to od 16 hodin v neděli.

Utkání hokejové NHL v Praze
Boston Bruins - Phoenix Coyotes 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 44. Horton (Lucic, Krejčí), 50. Horton (Chára, Ryder) - 8. Vrbata (Aucoin, Jovanovski), 22. Pyatt (Ekman-Larsson, Stempniak), 36. Upshall, 40. Belanger (Whitney, Vrbata), 59. Vrbata (Jovanovski). Rozhodčí: Leggo, Meier - Henderson, Sharrers. Vyloučení: 2:4, navíc G. Campbell - Fiddler oba 5 min. Využití: 1:1. Střely na branku: 42:37. Diváci: 15 299.
Boston: Rask - Seidenberg, Hunwick, Boychuk, Chára, Ference, Stuart - Horton, Krejčí, Lucic - Recchi, Bergeron, Wheeler - Ryder, Seguin, Paille - S. Thornton, G. Campbell, Marchand. Trenéři: Julien, Houda, Ward a Jarvis.
Phoenix: Bryzgalov - Aucoin, Jovanovski, Ekman-Larsson, Lepistö, Morris, Schlemko, Yandle - Vrbata, Hanzal, Whitney - Wolski, Belanger, Doan - Průcha, Korpikoski, Upshall - Stempniak, Fiddler, Pyatt. Trenéři: Tippett, Samuelsson, King a Sulliman.

Reklama

Související témata: