Hlavní obsah

Libanonec dával peníze, Řek kupoval permanentky. I to jsou fanoušci Pouzara

PRAHA

Třikrát vyhrál uznávaný Stanley Cup, dvakrát také mistrovství světa. Hokejista Jaroslav Pouzar patří mezi nejúspěšnější hokejisty československé historie. I proto vhodil úvodní buly v sobotním utkání NHL mezi Bostonem a Phoenixem, které se hrálo v Praze. „Lidi si to užili, není to mlátička do sebe, typický americký styl, je tam přihrávka, nápad, taktika,“ užíval si podívanou osmapadesátiletý bývalý reprezentant.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Pouzar (vlevo) a předseda Senátu Přemysl Sobotka vhodili čestné buly v prvním pražském utkání mezi Bostonem a Phoenixem.

Článek

Odchovanec českobudějovického hokeje ale jinak NHL moc nesleduje. „To já si radši zdřímnu,“ usmál se Pouzar v rozhovoru v O2 areně, kde zavzpomínal i na svá léta v zámoří.

„Kluci hrají kombinační hokej, Boston bránil v pěti dozadu, tohle tam dříve nikdy nebylo. Opravdu se hokej změnil, hrají více technicky. Čtvrtý gól Phoenixu byla kombinace až do prázdné brány, takto jsme to hráli my za starých času. Amerika si určitě něco vzala od Evropy,“ porovnávala česká legenda vývoj několika desetiletí.

Finská legenda Jari Kurri (vlevo) s bývalým spoluhráčem z Edmontonu Jaroslavem Pouzarem.foto: Právo 

Díky úspěšnému působení v NHL má Pouzar i nevšední zážitky. V Budějovicích si ho váží, ale když půjde po Praze, tak ho asi nikdo nepozdraví, říká. O pár tisíc kilometrů tomu je jinak. „V Edmontonu se mi to stalo i po deseti letech. Dokonce jsem šel na oběd a neplatil jsem, jen jsem podepsal jídelní lístek,“ usmál se jedné ze svých vzpomínek Pouzar. Má i další. Ty, které na první pohled českého fanouška překvapí.

„Když jsem hrál v Edmontonu, tak jsem přišel do hospody, kterou vlastnil Libanonec. A on, jestli jsem Pouzar. Chápete to? Za čtrnáct dnů jsem tam šel znovu a na tom stole bylo reservé a nad tím můj dres. Dokonce mi přinesl peníze, že když tam on nebude, tak abych nemusel platit, vrátil jsem je, ale on je chtěl roztrhat,“ vzpomínal na osmdesátá léta minulého století.

Dovolat se Gretzkyho? Jedině přes satelit, usmívá se Pouzar 

Podobný „kousek“ zažil v německém Rosenheimu, kde také hrál. "Tam jsem zase potkal Řeka, ten na hokej nechodil, ale potom kupoval každý rok deset permanentek. Lidi na mě chodili, byl jsem dobrý, nemohl jsem být lepší než Gretzky a ostatní, ale poctivě jsem pracoval a toho si lidi váží,“ má jasno Pouzar, který se po kariéře snažil občas také dovolat svého bývalého spoluhráče Wayna Gretzkyho. Marně.

„K němu se dostat telefonicky, to byste museli asi přes satelit, třicet automatů do nějaké kanceláře, všichni ho pořád bombardují," uvedl Pouzar, který naposledy s nejslavnějším hokejistou světa mluvil, když byl před sedmi lety Praze lobbovat za přidělení olympijských pro rok 2010 do Vancouveru.

Reklama