Hlavní obsah

Brankář Pavelec po kolapsu poprvé trénoval s hokejisty Atlanty

ATLANTA

Hokejový gólman Ondřej Pavelec dostal od lékařů Atlanty zelenou k návratu do branky a už má za sebou i první trénink. Český gólman, jenž zkolaboval v úvodním utkání sezóny NHL, podle agentury AP strávil na ledě polovinu z hodinového tréninku a střelám spoluhráčů čelil bez nejmenších potíží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Ondřej Pavelec na srazu hokejové reprezentace

Článek

"Nemohl jsem se dočkat, chtěl jsem zjistit, jak na tom jsem," citoval třiadvacetiletého Pavelce server Atlanta Journal. "Nakonec to bylo dobré. Sice jsem byl na ledě jen třicet minut, ale cítil jsem se dobře," řekl český brankář.

Pavelec zatím neví, za jak dlouho by měl po jedenáctidenní pauze opět hrát. "Doktoři mi dali zelenou, ale bude nějaký čas trvat, než se dostanu do zápasové formy. Ještě potřebuji pár tréninků, snad to bude co nejdřív," prohlásil.

Pavelec omdlel hned ve třetí minutě zahajovacího duelu Thrashers proti Washingtonu v pátek 8. října. Při pádu na led utrpěl otřes mozku a strávil dva dny v nemocnici, kde se podrobil veškerým možným testům, poslednímu z nich dvě hodiny před dnešním tréninkem. "Je mi z toho nanic. Nemocnici teď nechci hodně dlouho vidět," řekl Pavelec. "Testovali mi mozek a srdce, ale prý jsem jen omdlel a nejde o nic vážného. Doufejme, že se to už nikdy nestane," přidal.

Brankář Atlanty Ondřej Pavelec je v bezvědomí odvážen z ledu na nosítkách.foto: ČTK/AP

Za příčinu kolapsu mistra světa a účastníka olympijských her ve Vancouveru lékaři považují takzvanou neurokardiogenní synkopu, což je dočasná ztráta vědomí vznikající při dlouhém stání vinou kritického poklesu průtoku krve mozkem. "Říkají, že důvodů může být hrozně moc, ale nic nenašli. Ve většině případů se to prý neopakuje. Snad je to pravda," řekl Pavelec.

Atlanta s Pavelcovým náhradníkem Chrisem Masonem, jenž kromě dvou minut a 25 sekund prvního duelu odchytal všech pět kompletních zápasů, má na kontě šest bodů za tři výhry a dvě porážky.

Reklama

Související témata: