Hlavní obsah

Obhájce titulu z Chicaga je po výhře nad Vancouverem v čele NHL

NEW YORK

Obhájce Stanleyova poháru Chicago porazilo ve středečním utkání NHL hokejisty Vancouveru 2:1 po samostatných nájezdech. Penaltový rozstřel rozhodl ve třetí sérii Patrick Kane a prodloužil vítěznou sérii týmu na čtyři zápasy. Díky úspěšné šňůře se Blackhawks dostali před Toronto do čela soutěže.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Hokejisté Chicaga se radují z vítězství

Článek

Chicago po zisku titulu přišlo kvůli platovému stropu o řadu hráčů, kteří s týmem po sezoně neprodloužili smlouvu a odešli za lepším výdělkem, přesto to na výsledcích není znát. "Stále je to špičkový tým. Jejich první dvě řady jsou stejné a jejich nejlepší obranná dvojice (Duncan Keith a Brent Seabrook) stráví na ledě okolo třiceti minut za zápas," řekl kouč Vancouveru Alain Vigneault.

Chicago má ve svém středu i nejproduktivnějšího hráče ligy Mariána Hossu, který se ale v duelu proti Vancouveru poprvé letos bodově neprosadil. "Byl to defenzivní zápas. Hrálo se nahoru dolů, ale žádný tým si nevytvořil moc jasných šancí. Na konci jsem sice neproměnil dvě brejkové situace, jinak ale oba týmy dobře bránily," uvedl Hossa, který v předchozích zápasech nasbíral 11 bodů za sedm gólů a čtyři asistence.

V dresu Vancouveru nenastoupil Rick Rypien, kterého vedení NHL na neurčito zastavilo soutěžní činnost poté, co po úterním zápase proti Minnesotě napadl fanouška. Případ bude projednáván v pátek.

Po předchozí domácí prohře 2:5 s Chicagem si do Nationwide Areny v Columbusu našlo cestu jen 9802 diváků, nejméně v klubové historii. S udobřováním svých příznivců začali Blue Jackets výhrou 3:1 nad Anaheimem, o což se dvěma góly zasloužil kapitán Rick Nash.

"Jediný způsob, jak je dostat zpět, je vyhrávat. Dnes to byl dobrý začátek," uvedl Nash. "Chtěli jsme napravit minulé utkání. Trochu jsme si to zkomplikovali v poslední třetině, ale nakonec jsme dokázali uhájit vítězství," doplnil trenér Columbusu Scott Arniel.

Domácí šli ve druhé třetině během 71 sekund do dvoubrankového trháku. Hostující tým utkání zdramatizoval v úvodní minutě poslední části, kdy se prosadil Teemu Selänne. Finský útočník zaznamenal svůj 609. gól v NHL a v historických tabulkách se mezi střelci osamostatnil na 16. místě. Nikdo další z hráčů Anaheimu, který dal v posledních čtyřech utkáních venku celkem jen tři branky, už ale gól nepřidal.

Hokejisté Buffala zvítězili v úvodním duelu nového ročníku v Ottawě, na další výhru ale čekali téměř dva týdny. Po sérii pěti proher, z nichž tři byly o gól, vyhráli v Atlantě 4:1. O úspěchu rozhodli v úvodu druhé třetině, kdy slepenými góly Tylera Myerse a Cody McCormika odskočili soupeři ve 23. minutě z 1:0 na 3:0. "Skvělý výkon. Diktovali jsme tempo od úvodní minuty. To byl velký rozdíl ve srovnání s minulými zápasy, kdy se nám nedařily začátky," podotkl brankář Buffala Ryan Miller.

Hokejisté Los Angeles plně využili sérii tří domácích zápasů a neztratili v nich ani bod. V posledním utkání přehráli Carolinu 4:3. O těsném vítězství rozhodl v poslední části nováček Andrej Loktionov, pro něhož to byl první gól v NHL.

Radost z výhry ale kalí blíže nespecifikované zranění obránce Drewa Doughtyho v horní části těla. Finalista Norris Trophy pro nejlepšího obránce soutěže odstoupil z utkání v závěru první části a už se do zpátky na led nevrátil.

Columbus - Anaheim 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)
Branky: 25. a 60. Nash, 24. MacKenzie - 41. Selänne. Střely na branku: 22:32. Diváci: 9802.
Atlanta - Buffalo 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky: 42. Enström - 6. Ennis, 22. Myers, 23. McCormick, 51. Vanek. Střely na branku: 18:42. Diváci: 8820.
Chicago - Vancouver 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 20. Stalberg, rozhodující sam. nájezd Kane - 41. D. Sedin. Střely na branku: 32:37. Diváci: 20.859.
Los Angeles - Carolina 4:3 (2:2, 1:1, 1:0)
Branky: 6. Smyth, 20. Handzuš, 27. Kopitar, 44. Loktionov - 8. LaRose, 18. E. Staal, 35. Skinner. Střely na branku: 27:30. Diváci: 17.769.

Reklama