Hlavní obsah

Bez gólu, v mínusu, na tribuně. Zář českých hvězd v NHL slábne

PRAHA

Na jejich produktivitu se spoléhalo, vždyť ve svých týmech patří k nejlépe placeným hokejistům. Jenže na startu sezóny je to bída. Patrik Eliáš, Martin Havlát a Martin Erat mají jedno společné: trápí se.

Foto: Andy King, ČTK/AP

Martin Havlát v dresu Minnesoty v utkání proti Los Angeles

Článek

Když podepisoval šestiletou smlouvu na 30 miliónů dolarů, dostalo se Havlátovi ujištění, že tým se mu přizpůsobí. V Minnesotě ale zatím českého útočníka šťastné dny nezastihly. Loni se dlouho rozjížděl, základní část nakonec ještě vytáhl k 54 kanadským bodům. Letos ale není start do sezóny o nic lepší.

Kouč týmu Wild Todd Richards přesunul Havláta do druhé přesilovkové formace. Na ledě se 29leté křídlo sice prosadilo šesti asistencemi, na gól však stále čeká. „Jednají s ním, jako s druhořadým hráčem,“ napsal listu Star Tribune agent Allan Walsh, ovšem svému klientovi tak příliš nepomohl. Havláta minulý týden na tréninku seřval finský kapitán Mikko Koivu a incident při kterém bouchaly dveře a vzduchem létaly lahve s vodou, prý pokračoval i v kabině. Kolem Havláta začíná být hodně nepříjemné dusno.

Veselo ale není ani v šatně New Jersey. Z Ďáblů, kteří třináctkrát za sebou nechyběli v play off, je nejhorší tým ligy. Mohou za to zranění, nenaplněná očekávání kolem carsky placené ruské superstar Ilji Kovalčuka i střídavé výkony statisticky nejlepšího gólmana historie NHL Martina Brodeura. Teď se ještě zranil nejproduktivnější Ďábel posledních tří sezón Zach Parise a v New Jersey už opravdu bijí na poplach.

Otrávený Patrik Eliáš v zápase s Vancouveremfoto: ČTK/AP

Navíc do Kovalčuka se už opřel i Eliáš. Loni ruskou posilu nadšeně vítal, po pár zápasech byl otrávený. Stejné je to i letos. „Kovalčuk by si měl uvědomit, že hokej je týmová hra. Kdybychom si párkrát nahráli, byli bychom na tom líp,“ kritizoval Eliáš.

Nula v kolonce střelců trápí i Erata ve třetím roce jeho exkluzivní smlouvy s Nashvillem. „Pořád mu říkáme, ať pálí na bránu,“ vybízel nesmělého útočníka už před rokem Jason Arnott. Jenže Erat se do zakončení nedostává. Třináct neúspěšných střel za sedm zápasů, to je chmurná bilance. „Dávám si své vlastní cíle, které jsou docela vysoké,“ vyhlásil devětadvacetiletý hráč před sezónou. Takže je jasné, že ke spokojenosti má na míle daleko.

A smutný bonus na závěr. Jiří Hudler se po roce v moskevském Dynamu vrátil do Detroitu, ale hned poznal, že do stejné řeky nevstoupí. „Hud má na to stát se velkou hvězdou, udělat 70 bodů za sezónů,“ věřil kouč Red Wings Mike Babcock. „Musíme ale chvíli počkat, než si zvykne na zámořské tempo.“ O víkendu trenérovi trpělivost došla. Zdravého Hudlera poslal sedět na tribunu. „Co na to říct? Musím makat,“ povzdechl si rodák z Olomouce. Nic jiného nezbývá.

Start sezóny se nevyvedl
Patrik Eliáš (New Jersey)
Nevybočuje z bídy, kterou Devils předvádějí. Spojení se střelcem Kovalčukem nefunguje, k tomu nasbíral devět minusových bodů.
Martin Erat (Nashville)
Nejlépe placený hráč Predators (5,25 mil. dolarů za sezónu) vypotil během sedmi zápasů tři asistence. V klubové produktivitě je 13., hned tři beci nasbírali bodů víc.
Martin Havlát (Minnesota)
Kvůli nulové koncovce byl na pohovoru s koučem. Agent Walsh vyčítal vedení Wild, že s jeho klientem špatně nakládá.
Jiří Hudler (Detroit)
Po ročním působení v KHL nedává góly, ztrácí puky. S veteránem Modanem na centru si nerozumí. V zápase s Nashvillem se posadil na tribunu.

Reklama