Hlavní obsah

Brankář Neuvirth byl vyhlášen nejlepším nováčkem NHL

Český brankář Michal Neuvirth z Washingtonu byl vyhlášen nejlepším nováčkem NHL za říjen. Dvaadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem zasáhl od začátku sezóny alespoň na chvíli do všech jedenácti utkání Capitals a vychytal sedm výher.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth

Článek

Více vítězství než Neuvirth si zatím v NHL žádný brankář nepřipsal, stejnou bilanci má pouze Jonathan Quick z Los Angeles. Jeden z nejlepších zápasů odchytal mladý Čech 16. října v Nashville, kde pomohl k vítězství 3:2 v prodloužení 37 zákroky. O jedenáct dní později na ledě Caroliny si připsal svou první nulu v kariéře díky výhře 3:0, kterou podpořil 29 zásahy.

Neuvirth působí v zámoří od roku 2006, kdy ho Washington draftoval ve druhém kole. V uplynulých dvou sezonách odchytal za Capitals dohromady 22 zápasů a farmářskému týmu Hershey Bears z AHL pomohl ke dvěma triumfům v Calder Cupu.

Největší hvězdou října byl vyhlášen střední útočník Tampy Bay Steven Stamkos. Spolu s ním byli oceněni brankář Tim Thomas z Bostonu a útočník Colorada Chris Stewart.

Dvacetiletý Stamkos byl minulý měsíc nejproduktivnějším hráčem soutěže. Nejlepší střelec uplynulé sezony zaznamenal v deseti zápasech devět gólů a deset asistencí.

Druhá hvězda října Thomas odchytal od začátku ročníku šest zápasů a všechny vyhrál, což se naposledy v Bostonu povedlo členu Síně slávy Cecilovi Thompsonovi v sezoně 1937/38. Šestatřicetiletý majitel Vezina Trophy z roku 2009 pro nejlepšího brankáře NHL ve třech utkáních vychytal čisté konto, inkasoval průměrně 0,5 gólu na zápas a procentuální úspěšnost měl 98,4.

Třiadvacetiletý Stewart zaznamenal v říjnu 16 bodů (9+7). Nastřílel tři vítězné góly a bodoval osm zápasů v řadě.

Reklama

Související témata: