Hlavní obsah

NHL zažije v noci další průlom - rozhodčího z Evropy

PRAHA

Evropané už řadu let ani trochu nezaostávají mezi hokejisty NHL, slavná soutěž už zažila i evropské trenéry. Nyní nastává další průlom - poprvé v historii bude zápas kanadskoamerické hokejové ligy řídit rozhodčí ze starého kontinentu. Sedmatřicetiletý Marcus Vinnerborg ze Švédska bude pískat úterní utkání NHL mezi Dallasem a Anaheimem a nominován je i na středeční duel San Jose s Coloradem.

Foto: troja-ljungby.com

Švédský hokejový rozhodčí Marcus Vinnerborg

Článek

Na myšlenku rozšířit své podřízené o sudího z Evropy přišel šéf rozhodčích NHL Terry Gregson. Vinnerborga viděl v akci při důležitých utkáních mistrovství světa nebo na olympiádě ve Vancouveru a věděl, že patří k těm vůbec nejlepším. Proto mu v létě zatelefonoval a rozhodl se předložit mu nabídku.

"Zavolal mi a zeptal se, jestli bych chtěl být rozhodčím v Severní Americe," řekl Vinnerborg pro server hockeyrefs.com. "Bylo to složité rozhodnutí. Je to samozřejmě pocta, ale nemohu říct, že bych měl jako svůj životní cíl pískat NHL. A to jednoduše proto, že dosud měla NHL před rozhodčími z Evropy dveře zavřené," vysvětlil.

Nejprve na zkoušce v AHL

Do malého města nedaleko Toronta jej následovala i manželka a dvě dvanáctileté dcerky, dvojčata. Zpočátku musel řešit spoustu věcí - víza do Kanady a USA, řidičský průkaz, účet v bance, telefon... S novým jazykem neměl problém, než se začal život jako rozhodčí, tak ve Švédsku pracoval jako učitel angličtiny a němčiny.

Na debut v NHL se Vinnerborg připravoval nejprve rozhodováním zápasů v nižší soutěži American Hockey League. "Bylo to něco úplně jiného, to je jasné. Na úzká kluziště jsem byl zvyklý z několika reprezentačních turnajů, jenže hra je úplně odlišná. V AHL je hodně tvrdých soubojů u mantinelů, často se hraje nahoru dolů, chvíli trvalo, než jsem si zvykl."

Bitky každý večer

Velkou změnou pro něj bylo především rozhodování zámořských bitek. V Evropě je to jednoduché - za pěstní souboje pro hráče zápas končí, jenže v zámoří vyfasují jen pětiminutový trest a navíc se od sebe hráči hned neodtrhávají. "V Evropě vídáte tak jednu pořádnou bitku za rok, ale tady je to každý večer," směje se Vinnerborg. "Ale nehodlám to odsuzovat, je to zkrátka jiný styl hry," dodává.

V zámoří má smlouvu na jeden rok. Během té doby se ukáže, jestli byla zkouška evropského rozhodčího pro NHL prospěšná. "Ať už to dopadne jakkoliv, pro samotný hokej má tahle věc smysl. Je to dobré pro mne, pro NHL, a mělo by to být přínosem i pro moje kolegy v Evropě," uzavírá švédský sudí.

Marcus Vinnerborg patří k nejrespektovanějším hokejovým rozhodčím v Evropě. Od roku 2000 pískal zápasy švédské ligy, o čtyři roky později už se zařadil k uznávaným sudím na mezinárodním poli. Od roku 2006 se účastnil mistrovství světa, v letech 2007 a 2008 rozhodoval dokonce finálová utkání. Nechyběl ani na posledních olympijských hrách ve Vancouveru.

Reklama