Hlavní obsah

Hanzal válí ve Phoenixu. Setřásl útlum z Prahy a vede nad Vrbatou v golfu

PHOENIX

Hokejisté Phoenixu se po mizerném začátku sezony v NHL zvedají a svůj podíl na tom má i český centr Martin Hanzal, který v patnácti zápasech nastřádal devět bodů za šest gólů a tři asistence. Po zranění sice musí hrát s ortézou, ale momentálně je maximálně spokojený. „Jsem víc v pohodě a je to znát,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Martin Hanzal zažívá pohodové období.

Článek

Phoenix začal sezónu mizerně, ale teď jste vyhráli sedmkrát v řadě a už v zámořské NHL vedete Pacifickou divizi. Kde se vzala ta proměna?

Začali jsme hrát jiný hokej, hlavně bez zbytečných vyloučení. To nás předtím hrozně svazovalo. Jsme tým, který většinu zápasů vyhrává o gól, maximálně dva. A když máme hodně vyloučení, tak to s těmi lepšími mužstvy jde těžko uhrát.

Myslíte, že se na vašem týmu podepsal start sezóny v Praze?

Vymlouvat se na to nemůžeme, těch týmů hrálo v Evropě víc. Ale my jsme úplně na západě, ve Phoenixu je devítihodinový posun, takže chvilku trvalo, než jsme se srovnali. Asi to trochu vliv mělo.

Změnil kouč Tippett nějak styl mužstva?

Hrajeme furt to samé, zodpovědný styl s dobrou defenzívou. Věřil jsem, že se musíme chytit. Vyhráli jsme těžké zápasy v Chicagu, nad Vancouverem, to nám dost pomohlo. No a taky jsme zlepšili koncovku. Sem tam nám tam něco spadne, občas i mně...

Jste spokojen se svou bilancí devíti bodů?

Teď jsem dal dva góly, to mi celkem udělalo radost. Myslím, že jsem se zvedl s hrou celého týmu. Jsme víc v pohodě a je to znát. Hrajeme v lajně s Vrbičem (Radim Vrbata – pozn. autora) a Whitneyem a docela nám to jde. Ze začátku sezóny to nebylo ono. Chvíli tam s námi byl Wolski, ale už se do naší řady zase vrátil zpátky Whitney.

Máte nějaké osobní bodové plány?

Těžko můžu říkat nějaká konkrétní čísla. Ale před sezónou mi naznačovali, že jsem zase o něco zkušenější a měl bych dělat víc bodů... I proto, že mám v lajně dva gólové hráče. Ale šest zápasů jsem nehrál. Měl jsem natažené vazy v koleni. Doufám, že jsem si to vybral a už to bude jen lepší.

Koleno je v pořádku?

Jo, jen musím hrát s ortézou. Zvykl jsem si na to během týdne.

Kvůli zranění Phoenixu chyběl i kapitán Doan. Jste s ním silnější?

Měl podobné problémy jako já. Chyběl poslední dva týdny, jenže zrovna se nám docela dařilo. Ale když se vrátil, je to rozhodně znát. Je to vůdce, velká osobnost.

Jste nejvytíženějším útočníkem mužstva. Jak si to užíváte?

Je to tím, že jsem jediný, kdo chodí na přesilovky i oslabení. To pak naskáče přes těch dvacet minut za zápas. Zvládám to v pohodě, protože jsem v létě dobře potrénoval.

Chce po vás trenér stále, abyste se hodně tlačil před branku?

Jsem vysoký, takže mám za úkol to tam trochu rozrážet a tečovat střely...

Phoenix se tradičně potýká s nízkými diváckými návštěvami. Zlepšilo se to v poslední době, když vyhráváte?

Zatím to není žádná sláva, ale doufám, že se to zlomí. Většinou chodí něco málo přes deset tisíc lidí, což je jedna z nejnižších návštěvností celé NHL. Věřím, že když se bude dařit, lidi přijdou. A taky tomu určitě pomůže nový majitel, který by měl klub převzít do konce roku.

Bylo by po minulé sezóně zklamáním, kdybyste nepostoupili do play off?

Je to první cíl. A rádi bychom došli o něco dál.

Trávíte hodně času s dalšími Čechy?

Když jsme na tripu, chodíme na večeře s Vrbičem a Průchičem (Petrem Průchou – pozn. aut.). Radim má malé dítě, takže se ve volnu spíš věnuje rodině. Ale na golf vyrážíme. Zatím mám těsně navrch, vedu 3:2 na zápasy.

Jste nejlepším golfistou v týmu?

To zdaleka ne. Kluci jako Doan, Jovanovski nebo Morris by mě zmydlili. Hrajou to hrozně dlouho.

V minulé sezóně s vámi hrál další Čech Robert Lang. Kam se poděl?

Stal se volným hráčem, ale nedohodl se nikde na smlouvě. S rodinou dál bydlí tady, děti tu chodí do školy. Párkrát jsme si telefonovali. Chystáme se na golf, ale ještě nám to nevyšlo.

Třeba proto, že věnujete víc času přítelkyni?

Hlavní důvod je ten, že je program šíleně nabitý. Takže když máme celý den volno, je to skoro svátek. Snažím se být s Lenkou, která je tady se mnou od začátku sezóny. Teď musí letět do Čech, protože ji čekají zkoušky na právech v Plzni. Ale když to vyjde, na Vánoce by mohla být zpátky.

Proháníte pořád v okolí Phoenixu vaši nadupanou corvettu?

Nechal jsem si ten auťák poslat do Čech, tady mám teď BMW X5. Ale na českých silnicích jsem si corvettu moc neužil, asi budu muset po sezóně vyrazit do Německa...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články