Hlavní obsah

Skandál v USA: Týral postiženého mladíka, močil mu do jídla. Teď byl vybrán pro NHL

New York/Praha

V mimořádně třaskavou záležitost, která sahá i za hranice sportovního světa, se vyvinula dílčí epizoda ze čtvrtého kola letošního draftu hokejové NHL. Konkrétně šlo o výběr Arizony Coyotes, které vlivem řady okolností na svého prvního draftovaného hráče ukázala právě až ve čtvrtém kole, a stal se jím Mitchell Miller. Bezesporu talentovaný 18letý mladík, od něhož ale dávali konkurenti ruce pryč. Více než o hokejových dovednostech se totiž v jeho případě v zámoří pobouřeně debatuje o jeho minulosti, na níž lpí obří morální kaňka.

Foto: Sport.cz

Mitchell Miller během draftu.

Článek

Před čtyřmi roky totiž ve škole opakovaně týral a rasisticky urážel mentálně postiženého teenagera tmavé pleti Isaiaha Meyera-Crotherse. Před soudem pro mladistvé v Ohiu se v roce 2016 Miller přiznal, že chlapce týral.

Na to ostatně existovaly i video důkazy. Podle matky postiženého mladíka hokejista „mlátil Isaiahovou hlavou o zeď". V jiných případech spolužáci dosvědčili policii, že Miller Meyera-Crotherse opakovaně nazýval „neg*em" či ho ještě spolu s jiným kumpánem nutili jíst sladkosti, které předtím pomočili. Za to dostali trest 25 hodin obecně prospěšných prací.

Miller si byl před draftem vědom, že své minulosti jen tak neuteče, a tak všem klubům NHL rozeslal dopis, v němž se ke svému zavrženíhodnému chování přiznal a litoval ho. Coyotes se mu rozhodli dát druhou šanci, což ale minimálně u části veřejnosti vyvolalo velkou vlnu nevole.

„Když jsme se dozvěděli o Mitchellově příběhu, bylo by snadné ho zavrhnout, tak jako to udělaly ostatní týmy. Místo toho jsme cítili povinnost být součástí řešení," vysvětluje klubové rozhodnutí prezident Arizony Coyotes Xavier Gutierrez s tím, že Miller ve spolupráci s University of North Dakota, kterou hokejově reprezentuje, projde protirasistickými a protináslnickými preventivními programy.

„Tohle je příběh o reflexi, dospění a vlivu komunity. My všichni musíme být součástí řešení," pokračoval Gutierrez.

Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik je Millerova proměna jen účelový krok, který mu má umožnit cestu do vysněné NHL, nebo skutečnou lidskou proměnou a upřímnou lítostí nad minulými hříchy.

Mnoho pochopení pro hokejistovu údajnou proměnu nemá ani sám postižený Meyer-Crothers. „Teď předstírá (Miller), že je můj kamarád a nutil mě dělat věci, které nechci. Na střední škole mě mlátil. Teď si každý myslí, jak je cool, když se dostal do NHL, pro mě ale není cool někdo, kdo si vás vybere a celý život vás týrá," řekl Meyer-Crothers listu Arizona Republic.

Každopádně Coyotes si svojí první volbou v draftu na sebe ušili pořádný bič. Je jisté, že na sebe strhli spoustu negativní pozornosti, která jen tak nevyvane.

Reklama

Související témata: