Hlavní obsah

Pavelec v NHL exceluje, kolaps z úvodu sezóny je minulostí

Nemá cenu ptát se ho na statistiky, ačkoli se díky nim probil mezi elitu brankářů NHL. Ondřej Pavelec dovedl hokejisty Atlanty k šesti výhrám v řadě a svůj gólový průměr stlačil hluboko pod číslo 2. „Jsou to ale jen čísla. V zápasech, co jsou před námi, se můžou přihodit různý věci,“ říká třiadvacetiletý mistr světa z Německa, který v prvním utkání sezóny na ledě zkolaboval.

Foto: Gregory Smith, ČTK/AP

Brankář Atlanty Thrashers Ondřej Pavelec v utkání proti Detroitu

Článek

Vaše vítězná série skončila po šesti zápasech, není vám to pořád trochu líto?

Nejde přece vyhrávat donekonečna. Prohráli jsme jeden zápas z osmi, to není tak hrozný.

Řadu úspěchů vám hattrickem v Pittsburghu ukončil nejproduktivnější hráč NHL Sidney Crosby. To zase není taková ostuda...

Jasně, je to dobrej hráč, ale my jim to v tom zápase hodně usnadnili.

Vy jste nikdy moc nekoukal na vlastní statistiky, ale vždy jste tvrdil, jak jsou důležitá vítězství. Nepřekvapilo vás samotného, že najednou jich bylo tolik?

To souvisí s týmem. Když dají kluci vepředu nějaký góly, tak ty výhry hezky naskakujou.

V procentuální úspěšnosti zákroků i v průměru obdržených gólů na zápas ale patříte k naprosté špičce.

Hmm, jenže to jsou fakt jen čísla. Můžete být nejlepší gólman na světě a stejně někdy nemáte šanci něco udělat. Brankář je závislej na týmu. A naopak. To platí neustále.

Když jste nedávno hráli s Bostonem, mohl jste se utkat v přímém souboji s gólmanem Thomasem, který má letos extrémní fazónu a ještě lepší statistiky...

(skočí do řeči) Už se mě na to ptali. Ale za ně zrovna chytal Fin Rask... Víte, máme za sebou jen čtvrtinu sezóny. V 60 zápasech, co jsou před náma, se můžou přihodit různý věci.

Na kontě máte i dvě čistá konta. Měl jste v těch utkáních pocit, že právě váš výkon je rozhodl?

To ani ne. Washington jsme porazili 5:0, Boston 3:0. V každým zápase je moment, kdy musíte mužstvo podržet. Z protiútoku třeba zrovna dáme gól a to může být rozhodující.

Z branky jste vyšoupnul zkušeného Kanaďana Masona, který dělal Tomáši Vokounovi dlouho dvojku v Nashvillu. Jak to nese?

V klidu. Bude mu pětatřicet, už má něco za sebou a je to výbornej chlapík. Na začátku sezóny chytal deset zápasů v řadě a zvládl to taky výborně.

Máte z něj stejný pocit jako ze Švéda Hedberga, s nímž jste v brance střídal minulou sezóně?

Jo, tak nějak. Jsou to hodně podobný typy.

Ještě si občas vzpomenete na první zápas sezóny, ve kterém jste zkolaboval, a z ledu vás odnášeli v bezvědomí?

Už je to za mnou, ale občas si na to vzpomenu (směje se). On mi to taky kdekdo připomíná. Jsem nakonec rád, jak to dopadlo. Nemusím chodit někam k doktorům na vyšetření.

Ondřej Pavelec na začátku sezóny zkolaboval.foto: ČTK/AP

Lékaři dlouho bádali nad diagnózou, jakou nakonec vyřkli?

Doktoři říkali, že se to občas přihodí i úplně zdravýmu člověku. U mě byla komplikace, že jsem se při tom pádu praštil do hlavy. Prý se to stává tak dvakrát za život, takže ještě jednou mě to čeká (směje se). Může to být ze stresu, přechozený chřipky nebo z dehydratace.

V minulé sezóně jste inkasoval gól přes celé hřiště. Za posledních pár týdnů se ale v televizi opakovalo hodně vašich výjimečných zákroků. Třeba ten lapačkou ze zápasu s Islanders. To je pro vás určitě příjemná kompenzace, ne?

Jasně, jenže ten gól přes celý běžel v televizi tři dny dokola... Ono to ale časem vyprchá, jak ty špatný věci, tak ty dobrý. V zápasech se toho stane tolik. A já si nějakou hitparádu zákroků nedělám. Nejsem jako Kuba Voráček (útočník Columbusu - pozn.), který si pořád přepočítává góly a asistence. (rozesměje se). To si dělám samozřejmě srandu...

Vaším gólmanským idolem býval Martin Brodeur, kdo je podle vás nejlepším hokejovým brankářem současnosti?

Když to vezmu za posledních patnáct let, tak mi z toho pořád vychází ten Brodeur. Ale v týhle sezóně třeba Price z Montrealu, Thomas. A nesmím zapomenout na Tomáše Vokouna. Kdyby ho Florida neměl, tak je ze hry o play off už teď.

A co takový Michal Neuvirth z Washingtonu?

V pátek jsme se potkali na tréninku. Dostal šanci, a taky začal chytat výborně.

Neuvirth má v týmu superstar Ovečkina, vy jste se po odchodu Kovalčuka do New Jersey naopak ocitl v mužstvu bez velké hvězdy. Můžete porovnávat, co je lepší.

Teď máme ale taky skvělé hráče. Třeba švédskej bek Enström. Kluci, co přišli z Chicaga Ladd a Byfuglien, ten sází góly, jak na běžícím páse. Když tu byl Kovalčuk, Atlanta uhrála jedno play off za osm sezón...

Myslíte, že bez něj bude lehčí uhrát play-off?

Já jsem optimista. Začali jsme hlavně vyhrávat doma, to je dobrý znamení.

Čekal jste, že se Kovalčuk bude v New Jersey tak trápit?

Myslím, že se s tím časem vypořádá, i když mě překvapilo, že mu dalo takovou supersmlouvu právě New Jersey, které už roky hraje striktně defenzivní hokej. Trochu zvláštní.

Reklama

Související témata: